Jak już wiecie (Ci, którzy zaglądają na mojego bloga ;)) postanowiłam podać więcej przepisów na mojego pysznego łososia. Ostatnio bardzo zaniedbałam tą moją ulubioną rybkę dlatego teraz będzie bardzo dużo ciekawych przepisów właśnie z jej udziałem. Oczywiście niektóre z proponowanych przeze mnie przepisów są na tyle uniwersalne, że możecie zastąpić łososia innym gatunkiem rybki morskiej! Ja łososia lubię wymieniać z solą morską lub na przykład z rybką maślaną. Te gatunki morskich rybek doskonale się komponują z tymi samymi dodatkami :). Naturalnie wszystko zależy od Was i Waszych upodobań! A dzisiaj zapraszam na łososia w miodzie.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- Filety z łososia – 4 sztuki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprzem
- Miód płynny – 4 łyżki stołowe
- Mąka – 4 łyżki stołowe
- Olej z pestek winogron
- Sok z limonki
Sos limonkowo miodowy do polania:
- Masło – 6 łyżek stołowych
- Czosnek – 3 ząbki
- Miód płynny – 1 łyżka stołowa
- Sok z 1 limonki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do około 200 stopni. Zanim piekarnik dobrze się rozgrzeje przygotowujemy sos. W małym rondelku rozpuszczamy masło cały czas mieszając do momentu aż masełko zacznie lekko brązowieć. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, miód oraz sok z limonki. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sos dobrze mieszamy i odstawiamy. Filety z łososia opłukujemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z limonki. Przyprawiamy do smaku solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem po czym każdy filet oprószamy mąką i smarujemy miodem. Tak przygotowanego łososia kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem z pestek winogron i smażymy około dwóch minut z każdej strony. Usmażone filety układamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na około dziesięć minut. Łososia polewamy schłodzonym sosem i serwujemy z białym ryżem.
Uwagi:
Jak wspomniałam wyżej, łososia możecie zastąpić innym gatunkiem rybki morskiej :)!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: damndelicious.net