Tym razem zapraszam Was na jeszcze szybszy przepis na łososia niż ostatnio ;). Danie także bardzo proste i wyjątkowo smaczne. Pierwszy raz jadłam tak przyrządzonego łososia w japońskiej knajpie do której zabrała mnie koleżanka. Co ciekawe nie jestem fanką kuchni japońskiej ale to danie zwaliło mnie z nóg ;)! Miałam to szczęście, że moja koleżanka doskonale zna szefa kuchni w tej japońskiej restauracji więc mogłam z nim porozmawiać o przepisie na łososia. Troszeczkę go unowocześniłam i wyszło magicznie :). Zapraszam do wspólnego gotowania!
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- Duży filet z łososia bałtyckiego
- Musztarda Dijon – 2 łyżki stołowe
- Pasta Miso – 2 łyżki stołowe
- Sos vinegar cherry – 2 łyżki stołowe
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Cytryna do skropienia łososia
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do około 200 stopni. W tym czasie opłukujemy łososia, osuszamy ręcznikiem papierowym i skrapiamy sokiem z cytryny. Przyprawiamy rybkę solą morską i odkładamy na bok. Następnie zabieramy się za marynatę. W miseczce łączymy musztardę dijon, sos vinegar, pastę miso oraz łyżeczkę oleju z pestek winogron. Wszystko dobrze mieszamy aby składniki się połączyły. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem z pestek winogron, wkładamy rybkę i zalewamy ją przygotowanym sosem. Pieczemy około 15 minut. Przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i serwujemy z białym ryżem.
Uwagi:
Łososia możecie także piec na papierze do pieczenia.
Chętnym polecam dodać do sosu małą łyżeczkę musztardy z gorczycą i łyżeczkę miodu.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: insockmonkeyslippers.com