Ryby słonowodne w Polsce

Łosoś w marynacie z musztardy, pasty Miso i sosu wiśniowego vinegar

łosoś w musztardzieTym razem zapraszam Was na jeszcze szybszy przepis na łososia niż ostatnio ;). Danie także bardzo proste i wyjątkowo smaczne. Pierwszy raz jadłam tak przyrządzonego łososia w japońskiej knajpie do której zabrała mnie koleżanka. Co ciekawe nie jestem fanką kuchni japońskiej ale to danie zwaliło mnie z nóg ;)! Miałam to szczęście, że moja koleżanka doskonale zna szefa kuchni w tej japońskiej restauracji więc mogłam z nim porozmawiać o przepisie na łososia. Troszeczkę go unowocześniłam i wyszło magicznie :). Zapraszam do wspólnego gotowania!

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • Duży filet z łososia bałtyckiego
  • Musztarda Dijon – 2 łyżki stołowe
  • Pasta Miso – 2 łyżki stołowe
  • Sos vinegar cherry – 2 łyżki stołowe
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Cytryna do skropienia łososia
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do około 200 stopni. W tym czasie opłukujemy łososia, osuszamy ręcznikiem papierowym i skrapiamy sokiem z cytryny. Przyprawiamy rybkę solą morską i odkładamy na bok. Następnie zabieramy się za marynatę. W miseczce łączymy musztardę dijon, sos vinegar, pastę miso oraz łyżeczkę oleju z pestek winogron. Wszystko dobrze mieszamy aby składniki się połączyły. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem z pestek winogron, wkładamy rybkę i zalewamy ją przygotowanym sosem. Pieczemy około 15 minut. Przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i serwujemy z białym ryżem.

Uwagi:

Łososia możecie także piec na papierze do pieczenia.

Chętnym polecam dodać do sosu małą łyżeczkę musztardy z gorczycą i łyżeczkę miodu.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: insockmonkeyslippers.com

Dodaj komentarz