Ryby słonowodne w Polsce

Łosoś w marynacie

toffifeeWczoraj wieczorem zadzwoniła do mnie koleżanka z prośbą o jakiś super szybki przepis na pysznego łososia. Mogłabym jej powiedzieć aby skropiła go cytryną, oprószyła solą morską i obficie obsypała świeżo zmielonym czarnym pieprzem ale uprzedziła mnie, że zależy jej na czymś odrobinę wykwintniejszym. Osobiście uważam, że proste dania są zdecydowanie jak najbardziej wykwintne ale oczywiście rozumiem, że zależało jej aby przygotowanie dania wydawało się znacznie bardziej skomplikowane niż jest w rzeczywistości ;). Natychmiast przyszedł mi do głowy rewelacyjny i sprawdzony przepis, który dała mi moja kuzynka. Zawsze się sprawdza i jest super szybki więc podałam go, koleżance w potrzebie. Jak się później okazało była nim zachwycona i w ramach podziękowań przyniosła mi do pracy paczuszkę toffifee :). Co prawda jestem na 'diecie’ ale raz na jakiś czas coś słodkiego na pewno mi nie zaszkodzi ;). No ale do rzeczy! Nie miałam jeszcze okazji aby podać Wam ten przepis dlatego niezwłocznie to czynię ;).

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • ½ kg fileta z łososia
  • Musztarda orzechowa – 2 łyżki stołowe
  • Sok z cytryny – 2 łyżki stołowe
  • Syrop klonowy – ½ łyżki stołowej
  • Ulubione świeże lub suszone zioła
  • Czosnek – 4 ząbki przeciśnięte przez praskę
  • Cebula
  • Chilli – łyżeczka
  • Słodka papryka – 2 łyżeczki
  • Ocet winny – 4 łyżki stołowej
  • Pęczek świeżej bazylii – ewentualnie suszona

Przygotowanie:

Łososia opłukujemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wszystkie składniki marynaty łączymy i mieszamy aż się połączą. Gotową marynatą oblewamy łososia i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 – 15 minut. Serwujemy z białym schłodzonym winem.

Uwagi:

Marynatę można przygotować wcześniej, a nawet zamrozić i w razie potrzeby wyjąć odpowiednio wcześnie.

Smacznego :).

 

Dodaj komentarz