Ryby słonowodne w Polsce

Łosoś w migdałach i bazylii…

darne-saumon-pesto-basilic-parmesan-tomates-grillees-5556Tym razem będzie klasycznie ;). Gorąco wszystkich zapraszam na pysznego, pieczonego łososia w płatkach migdałowych z bazylią. Danie to miałam okazję jeść u koleżanki na imieninach i muszę przyznać, że bardzo mi posmakowało! Nie byłabym sobą gdybym nie poprosiła koleżanki o przepis ;). Co ciekawe przepis jest bardzo prosty. Przyznaję bez bicia ;), że nie spodziewałam się takiej recepty na tą smaczną rybkę dlatego tym bardziej zachęcam do wypróbowania przepisu. Jednocześnie przypominam, że pieczona rybka to jedno z najzdrowszych i najbardziej odżywczych dań kochani! Zapraszam do wspólnego gotowania :).

Czas przygotowania/gotowania: 45 minut

Składniki:

  • Filety z łososia – cztery sztuki, każdy po około 180 g
  • Świeża bazylia – pęczek lub doniczka
  • Olej z pestek winogron
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Sok z jednej cytryny
  • Płatki migdałowe – około trzy stołowe łyżki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika – na około 160 stopni. Łososia opłukujemy, osuszamy i układamy na folii aluminiowej. Następnie zabieramy się za 'panierkę’. Myjemy bazylię i drobno kroimy. Dodajemy odrobinę oleju z pestek winogron, rozgnieciony przez praskę czosnek, sok z jednej cytryny i płatki migdałowe. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę i dodajemy szczyptę soli morskiej. Gotowym pesto smarujemy każdy kawałek łososia, przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i zawijamy folię. Rybę pieczemy przez około pół godziny. Serwujemy z ryżem i sałatką.

Uwagi:

Jeżeli nie macie czasu możecie zastąpić domowe pesto tym ze sklepu.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: metro.ca

Dodaj komentarz