Kolejna odsłona przepisów na łososia – tym razem proponuję lekkie danie o przyjemny, lekko słodkim smaku. Łosoś z pomarańczach i miodzie to niecodzienna propozycja, która sprawdzi się zarówno podczas goszczenia znajomych, jak i na świątecznym stole.
Co prawda na moim blogu pojawiły się już przepisy na łososia z owocami: Łosoś w pomarańczach, Łosoś w pomarańczach i żurawinie, Żurawina, łosoś i pomarańcze, jednak dzisiejszy przepis nieco różni się od reszty. Kluczowe jest tutaj wykorzystanie dżemu pomarańczowego i octu balsamicznego, dzięki czemu danie można przygotować w każdej porze roku, bez względu na cenę i jakość owoców dostępnych na sklepowych półkach.
Kolejną zaletą tego przepisu jest możliwość jego rozbudowywania: do podstawowej wersji można dodać gałązki świeżego rozmarynu, lawendy, mięty, kawałki świeżego imbiru, a także żurawina, rodzynki i inne słodkie suszone owoce.
Tym razem nie polecam pieczenia ryby w folii aluminiowej lub w rękawie – zatrzyma to cukier z miodu i sosu pomarańczowego, przez co na wierzchu nie skarmelizuje się cukier, tworząc pyszną i chrupiącą skorupkę. Należy także uważać, aby nie przypalić sosu na wierzchu – wówczas ryba będzie gorzka w smaku.
Polecam serwować danie z surówką z kapusty pekińskiej, papryki, marchewki, ogórka oraz dodatkiem sosu jogurtowego. Efektownie jest serwować danie z karmelizowanymi pomarańczami – na sucha patelnię wsypujemy cukier i na małym ogniu czekamy, aż się całkowicie rozpuści, po czym dodajemy plasterki pomarańczy i chwilę karmelizujemy uważając, aby się nie przypalił cukier.
Łosoś w pomarańczach i miodzie – przepis
Łosoś w pomarańczach i miodzie
Składniki
- 400 gram filetu łososia
- 100 gram sera mozzarella
- 120 ml octu balsamicznego
- 100 gram dżemu pomarańczowego
- 4 łyżki dżemu pomarańczowego
- 3 łyżki miodu
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
-
Płaty łososia myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą z oliwek. Rybę doprawiamy solą, pieprzem, zaś na wierzch nakładamy delikatne dżem wymieszany z miodem. Naczynie wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez kwadrans.
-
W międzyczasie należy przygotować sos pomarańczowy: do garnka dodajemy ocet i gotujemy do momentu, aż zredukuje się do połowy, po czym dodajemy pomarańczowy dżem, dobrze mieszamy i gotujemy kolejne 2-3 minuty na małym ogniu.
-
Podawać z upieczonymi ziemniakami, jaśminowym ryżem lub z dodatkiem lekkiej surówki na bazie świeżych, sezonowych warzyw.