Ryby słonowodne w Polsce

Łosoś w pomarańczach

losos w sosie pomaranczowymTym razem postanowiłam skusić Was na mojego ulubionego łososia w sosie… pomarańczowym :)! Jak już wielokrotnie pisałam, łosoś to moja ulubiona ryba, którą potrafię przyrządzić na wiele sposobów i ciągle staram się tych sposobów znaleźć więcej i więcej ;). Tak też udało mi się tym razem. Przepis na łososia w sosie pomarańczowym znalazłam w nowej książce kuchennej mojej cudownej mamy. Danie jest bajecznie smaczne, a połączenie smaku pomarańczy ze smakiem łososia jest niesamowite! Szczególnie polecam to danie panom, którzy chcieliby zabłysnąć w oczach partnerki ;). Gwarantuję pełną satysfakcję! No to do dzieła :).

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • Filet z łososia – 1 kg
  • Pomarańcze – 3 duże sztuki
  • Białe wytrawne wino – 1/3 szklanki
  • Sok pomarańczowy – 1/3 szklanki
  • Sos sojowy – 2 ½ łyżki stołowej
  • Czerwona papryka
  • Czerwona cebula
  • Kolendra (posiekana) – 2 ½ łyżki stołowej
  • Starty imbir – 2 łyżeczki
  • Starta skórka pomarańczowa – 2 łyżeczki
  • Olej sezamowy – łyżeczka
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Ziarna sezamu – łyżka sezamu

Przygotowanie:

Łososia wkładamy do żaroodpornego naczynia skórą do góry i zalewamy rozmieszanym wcześniej sosem z białego wina, soku pomarańczowego i sosu sojowego. Wstawiamy rybę do lodówki i zostawiamy na 3 godziny. W miseczce łączymy obrane ze skórki i błon kawałki pomarańczy z pokrojoną w paseczki papryką, cebulą, kolendrą, startym imbirem, skórką pomarańczową oraz olejem sezamowym. Wszystko przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Łososia przekładamy na drugą stronę i wstawiamy do piekarnika. Rybę pieczemy w 220 stopniach przez 20 minut. Gotowego łososia obkładamy wymieszanymi wcześniej owocami, warzywami oraz prażonymi ziarnami sezamu. Serwujemy z białym ryżem.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać czosnku do sosu z wina i soku z pomarańczy!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: mccormick.com

Dodaj komentarz