Tym razem postanowiłam skusić Was na mojego ulubionego łososia w sosie… pomarańczowym :)! Jak już wielokrotnie pisałam, łosoś to moja ulubiona ryba, którą potrafię przyrządzić na wiele sposobów i ciągle staram się tych sposobów znaleźć więcej i więcej ;). Tak też udało mi się tym razem. Przepis na łososia w sosie pomarańczowym znalazłam w nowej książce kuchennej mojej cudownej mamy. Danie jest bajecznie smaczne, a połączenie smaku pomarańczy ze smakiem łososia jest niesamowite! Szczególnie polecam to danie panom, którzy chcieliby zabłysnąć w oczach partnerki ;). Gwarantuję pełną satysfakcję! No to do dzieła :).
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- Filet z łososia – 1 kg
- Pomarańcze – 3 duże sztuki
- Białe wytrawne wino – 1/3 szklanki
- Sok pomarańczowy – 1/3 szklanki
- Sos sojowy – 2 ½ łyżki stołowej
- Czerwona papryka
- Czerwona cebula
- Kolendra (posiekana) – 2 ½ łyżki stołowej
- Starty imbir – 2 łyżeczki
- Starta skórka pomarańczowa – 2 łyżeczki
- Olej sezamowy – łyżeczka
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Ziarna sezamu – łyżka sezamu
Przygotowanie:
Łososia wkładamy do żaroodpornego naczynia skórą do góry i zalewamy rozmieszanym wcześniej sosem z białego wina, soku pomarańczowego i sosu sojowego. Wstawiamy rybę do lodówki i zostawiamy na 3 godziny. W miseczce łączymy obrane ze skórki i błon kawałki pomarańczy z pokrojoną w paseczki papryką, cebulą, kolendrą, startym imbirem, skórką pomarańczową oraz olejem sezamowym. Wszystko przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Łososia przekładamy na drugą stronę i wstawiamy do piekarnika. Rybę pieczemy w 220 stopniach przez 20 minut. Gotowego łososia obkładamy wymieszanymi wcześniej owocami, warzywami oraz prażonymi ziarnami sezamu. Serwujemy z białym ryżem.
Uwagi:
Chętnym polecam dodać czosnku do sosu z wina i soku z pomarańczy!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: mccormick.com