Ryby słonowodne w Polsce

Łosoś w sezamie

Sesame SalmonChyba już dłuższy czas nie podawałam Wam przepisu na moją ulubioną rybkę czyli łososia. Przepisów na ten rodzaj ryby jest bardzo dużo i mam swoje ulubione jednak zdecydowanie najlepszym jest pieczony łosoś w świeżych ziołach. Jeżeli chodzi o zioła to wybór pozostawiam Wam. Ja najbardziej lubię łososia z rozmarynem, a mój mąż ze świeżym tymiankiem. Ciekawy smak także można uzyskać łącząc łososia na przykład z ziarnami słonecznika lub z czarnym… sezamem! Właśnie niedawno trafiłam na świetny i prosty przepis na łososia z białym i czarnym sezamem. Rybka jest pyszna i do tego wyjątkowo pięknie się prezentuje dlatego w szczególności polecam to danie na większą imprezę, kiedy zależy Wam na zaskoczeniu gości ;). Zapraszam do przepisu!

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • Filet z łososia bałtyckiego – ok. ½ kg
  • Olej z pestek winogron
  • Sos sojowy Teriyjaki
  • Sezam czarny – 3 łyżki stołowe
  • Sezam biały – 2 łyżki stołowe
  • Ocet winny – 1 łyżka stołowa
  • Ulubione świeże zioła
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy marynatę. Łączymy ocet winny, olej z pestek winogron oraz sos sojowy. Łososia opłukujemy, osuszamy i wkładamy do marynaty. Łososia wkładamy do lodówki na godzinę – dwie. Po tym czasie układamy kawałki łososia na papierze do pieczenia i posypujemy go sezamem. Skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i wkładamy rybkę. Pieczemy około 15 – 20 minut. Na koniec posypujemy poszatkowanymi świeżymi ziołami. Serwujemy z sałatą z sosem greckim na zielonych szparagach.

Uwagi:

Chętnym polecam zamienić piekarnik na parowar!

Łososia możecie zastąpić inną ulubioną rybką morską.

Smacznego :).

 

 

Źródło ikony wpisu: theheritagecook.com

Dodaj komentarz