Dzisiaj postacią główną mojego przepisu będzie mój ukochany, różowiutki… łosoś :). Znalazłam rewelacyjny przepis, który niesamowicie podkreśla smak łososia więc natychmiast postanowiłam się podzielić z Wami tym przepisem. Danie jest proste w przygotowaniu więc tym bardziej zachęcam do wypróbowania przepisu! Jednak, żeby Was nie przetrzymywać to szybciutko dodam, że zapraszam na łososia w sosie… estragonowym! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia :).
Czas przygotowania: 35 minut + czas „marynata” ryby
Składniki:
- Filet z łososia – 10 dag
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Skórka z jednej cytryny
- Olej z pestek winogron
- Pęczek szparagów zielonych
- Wstążki z liścia pora – 2 sztuki
- Pomidor
- Szalotka
- Pęczek szczypiorku
- Ocet winny
- Dwa żółtka
- Sklarowane masło – 50g
Przygotowanie:
Łososia opłukujemy, osuszamy i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Filet wkładamy do foliowej torebki, wsypujemy także skórkę z cytryny, zamykamy torebkę po czym dobrze mieszamy i wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. W tym czasie obieramy pomidora ze skórki oraz przygotowujemy zielone szparagi czyli odłamujemy końcówki i delikatnie obieramy. Pomidora kroimy w kosteczkę, dodajemy pokrojony pęczek szczypiorku, ocet winny, drobno pokrojoną szalotkę i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Robimy sos. Ubijamy żółtka na parze, dodajemy masło i mieszamy aż do momentu, kiedy sos uzyska jednolitą strukturę. Rybę smażymy na oleju z pestek winogron, jednocześnie gotujemy szparagi i blanszujemy wstążki z liścia pora. Na talerz wlewamy chochlę sosu, na to układamy szparagi przewiązane wstążką z liścia pora i na górę kładziemy usmażonego łososia. Serwujemy z opiekanymi ziemniakami lub białym ryżem.
Źródło ikony wpisu: pg-fitness.co.ukUwagi:
Szparagi możecie zastąpić innymi ulubionymi warzywami. Polecam grillowane marchewki!
Smacznego :).