Co prawda sezon na bób już dawno za nami ale być może znajdą się wśród was szczęśliwcy, którzy wpadli na pomysł by to smaczne warzywo… zamrozić? Ja na szczęście tak ;). W mojej rodzinie wszyscy uwielbiają bób dlatego, kiedy jest sezon i dobra cena, kupuję na targu co najmniej 10 kilogramów i mrożę. Mam to szczęście, że w mojej piwnicy stoi dodatkowa, duża zamrażarka. W ten sposób mogę cieszyć się bobem cały rok! Dzisiaj chciałabym podzielić się z wami przepisem na genialne danie, oczywiście z bobem i rybką, a dokładniej łososiem na puree z bobu. Lekko, pysznie i bardzo zdrowo! Zachęcam do wypróbowania przepisu kochani!
Filet z soczystego łososia na puree z bobu
Filet z soczystego łososia na puree z bobu
Składniki
- 1 duży filet Łosoś norweski lub bałtycki
- 400 g bobu
- garść rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula cukrowa
- 4 łyżki stołowe oleju z pestek winogron
- 3 łyżki stołowe wody
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- kilka listków świeżej bazylii
- szczypta soli himalajskiej
- 2 łyżki stołowe soku z limonki
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Instrukcje
-
Zaczynamy od ugotowania bobu w osolonej wodzie. Ugotowany bób odcedzamy i czekamy chwilę aż ostygnie.
-
W tym czasie opłukujemy filet z łososia i jeżeli jest taka konieczność wyciągamy ości. Osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie skrapiamy sokiem z limonki i przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz solą himalajską. Wkładamy do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem z pestek winogron i zapiekamy w 180 stopniach aż będzie gotowy.
-
Lekko przestudzony bób obieramy ze skórki i wrzucamy do zmielenia. Dodajemy obrany ząbek czosnku, umytą natkę pietruszki i liście bazylii, sok z limonki, cztery łyżki oleju z pestek winogron oraz drobno posiekaną cebulkę. Przyprawiamy wedle uznania. Całość miksujemy i wstawiamy na chwilę do piekarnika by puree z bobu się zagrzało.
-
Gotowe puree kładziemy na talerz, a na nim upieczony filet z łososia. Serwujemy ze świeżą rukolą.
Uwagi:
Chętni mogą dodać do puree z bobu odrobinę chilli.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: s.yimg.com