Co powiecie na pysznego, delikatnego łososia z kruszonką :)? Wyobraźcie sobie, że moja córcia poprosiła mnie wczoraj abym zrobiła na obiad łososia z chrupiącą skórką. Chwaliła się, że jadła taki obiadek u koleżanki i bardzo jej smakował. Od razu pomyślałam, że prawdopodobnie był to smażony łosoś w panierce jednak ja postanowiłam przyrządzić go trochę inaczej z nadzieją, że moja wersja łososia posmakuje jej jeszcze bardziej ;). Zatem zapraszam do wspólnego gotowania genialnego łososia z kruszonką z oliwkami i suszonymi pomidorkami!
Czas przygotowania/gotowania: 20 minut
Składniki:
- Łosoś – około 300 g
- Pomidory suszone na słońcu – cztery duże sztuki
- Natka świeżej pietruszki – ½ pęczka
- Bułka tarta – trzy stołowe łyżki
- Olej z pestek winogron
- Zielone oliwki bez pestek – ½ słoiczka
- Czosnek – dwa ząbki
- Kajzerki – trzy sztuki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Na wstępie musimy opłukać łososia pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, a później pokroić na mniejsze kawałki – porcje. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem z pestek winogron i układamy kawałki pokrojonego łososia. Następnie należy sparzyć suszone pomidorki, odcisnąć i bardzo drobno pokroić. Myjemy natkę pietruszki i także drobniutko kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miski gdzie łączymy go z pietruszką i suszonymi pomidorkami. Dodajemy tartą bułkę, olej z pestek winogron, sól morską oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i nakładamy łyżką na porcje łososia. Na wierzch każdej porcji kładziemy pokrojone oliwki, skrapiamy olejem z pestek winogron i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Serwujemy z kajzerkami, które również możemy podpiec.
Uwagi:
Chętnym polecam dodać więcej ulubionych ziół!
Polecam osobno przygotować sos musztardowy do polania rybki.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: howsweeteats.com