Jeden z najprostszych przepisów – łosoś z pesto jest tak banalny do przygotowania, iż do tego dania można zaangażować dzieciaki. Jeśli zdecydujemy się na kupienie gotowego pesto w słoiczku, to wówczas cały czas przygotowania dania obejmuje nie więcej niż 20 minut!
Zachęcam do przetestowania dwóch wariantów takiego dania: z bazyliowym i z pomidorowym pesto. Osobiście jestem zakochana w wersji zielonej włoskiej pasty. Dzięki obfitemu pokryciu ryby pesto, po jej upieczeniu mięso jest delikatne i jednocześnie bardzo soczyste.
To bardzo lekkie i pożywne danie, łosoś nie ma ości i jest bogaty w wielonasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i ma 65-krotnie więcej antyoksydantów niż witamina C, dlatego można podawać go dzieciakom. Oczywiście mowa o rybie pochodzącej ze zrównoważonych plantacji i ze sprawdzonego źródła (więcej o łososiu atlantyckim poczytasz tutaj: https://rybyswiata.pl/losos-atlantycki/).
Przepis na pesto bazyliowe
Składniki: 1 duża bazylia, 25 gram orzeszków pini, 15 gram parmezanu, 2 małe lub 1 większy ząbek czosnku, 60ml oliwy z oliwek, sól i pieprz, 15 gram sera Grana Padano lub parmezanu (twardy, suchy ser).
Przygotowanie: Tradycyjne pesto z bazylii przygotowuje się w moździerzu, jednak aby przyśpieszyć pracę, wystarczy wszystkie składniki wrzucić do pojemnika i zblendować. Należy tylko pamiętać, ay orzeszki wcześniej podprażyć na suchej patelni, bazylię dobrze umyć, czosnek przecisnąć przez praskę, a ser zetrzeć na tarce. W zależności od indywidualnych preferencji, można przygotować je na gładką masę lub też pozostawić z kawałeczkami orzeszków.
Łosoś z pesto – przepis
![Łosoś z pesto 2 Łosoś z pesto](https://rybyswiata.pl/wp-content/uploads/2018/06/łosoś-z-pesto-500x500.jpg)
Łosoś z pesto
Składniki
- 2 duże dzwonki z łososia
- pesto bazyliowe
- 1/2 szt limonki (sok)
- 10 szt pomidorków koktajlowych
- 1 paczka mrożonych warzyw/młode ziemniaczki
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
-
Przygotować dwa duże kawałki folii aluminiowej, rybę umyć pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć za pomocą papierowych ręczników. Środek folii delikatnie posmarować oliwą z oliwek i wyłożyć dzwonek łososia, posolić i dopieprzyć do smaku. Wierzch ryby obficie obłożyć pesto (ok. 2 łyżki) i skropić sokiem z limonki. Po bokach położyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i zawinąć w paczuszkę. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec 20-25 minut.
-
W międzyczasie przygotować warzywa na patelni lub w parowarze – łosoś z pesto doskonale komponuje się z brokułami, żółtą i zieloną fasolką, marchewką oraz mini kolbami kukurydzy. Drugim dodatkiem są młode ziemniaczki podane w odrobinie masła i ze świeżo skrojonym koperkiem.