Ryby słonowodne w Polsce

Łososiowe rillettes

tumblr_moxzltCcKW1sn5m44o1_1280Koleżanka z pracy zaskoczyła mnie pyszną i lekką przystawką, którą rozpoczęła swoje przyjęcie imieninowe. Podobnie jak ja, znajoma bardzo lubi łososia, a w szczególności wędzonego dlatego postanowiła cały wieczór zadedykować tej rybce ;). Byłam przekonana, że wieczór będzie udany i mocno smaczny bo mamy podobny gust kulinarny jednak jej przystawka powaliła mnie na kolana! Nie wiem czy słyszeliście o rillettes z łososia? Rilettes to coś w rodzaju pasztetu i zazwyczaj można spotkać jego mięsną wersję jednak rybna jest równie smaczna, jak nie smaczniejsza ;). Dobre rillettes z łososia opiera się na idealnie dobranych proporcjach! W mojej skromnej opinii, koleżanka przyrządziła idealne łososiowe rillettes dlatego z wielką przyjemnością podzielę się z Wami jej przepisem. Jest to błyskawiczna przystawka, która zachwycie nawet najbardziej wybredne podniebnie ;). Zapraszam do wspólnego przyrządzenia!

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Łosoś wędzony na zimno – 15 dag
  • Łosoś wędzony na gorąco – 15 dag
  • Śmietana 22% – dwie stołowe łyżki
  • Musztarda Dijon – łyżka stołowa
  • Sok z ½ cytryny
  • Skórka z ½ cytryny
  • Szalotka – mała sztuka
  • Świeży koperek – ½ pęczka
  • Masło – dwie stołowe łyżki

Przygotowanie:

Oba rodzaje wędzonego łososia bardzo drobno kroimy w kosteczkę i wrzucamy do salaterki. Do ryby dodajemy dwie łyżki zimnej śmietany, łyżkę musztardy, skórkę i sok z ½ cytryny, bardzo drobno posiekaną szalotkę oraz koperek. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i dodajemy masło po czym jeszcze raz dobrze mieszamy. Gotowe łososiowe rillettes wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Serwujemy z chrupiącym pieczywem.

Uwagi:

Polecam lekko rozpuścić masło aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: foodffs.tumblr.com

Dodaj komentarz