Ryby słonowodne w Polsce

Łososiowe roladki z bazyliowym serkiem

łososiowe roladkiKoleżanka zapytała mnie czy mogłabym podać przepis na bardzo szybką i prostą w wykonaniu przystawkę na przyjęcie dla kilkunastu osób. Oczywiście jeden rodzaj przystawki nie wystarczy ale z moich wielu przepisów wybrałam ten najbardziej sprawdzony i szybki. Podobanie jak ja większość osób lubi łososia dlatego powinien być to przystawkowy sukces ;). Moja Mama nazwała tą przystawkę „łososiowymi roladkami” i tak już zostało. Co ciekawe nawet dzieci bardzo lubią łososiowe roladki! Zapewne dzięki pysznemu nadzieniu, którego bazą jest serek śmietankowy z bazylią ;). Zapraszam do przepisu.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Plastry wędzonego łososia
  • Serek śmietankowy z bazylią
  • 50 g białego twarogu śmietankowego
  • Łyżka śmietany
  • Dwa ząbki czosnku
  • Bazylia
  • Koperek
  • Szczypiorek
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania farszu. Do miseczki wrzucamy serek śmietankowy z bazylią, twaróg i łyżkę śmietany. Myjemy i kroimy koperek, bazylię i szczypiorek. Dorzucamy do miseczki z serkiem i twarogiem. Mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i na koniec wrzucamy wyciśnięty przez praskę czosnek. Na desce układamy plastry łososia i na każdy plaster łyżeczkę farszu. Zawijamy ruloniki i związujemy szczypiorkiem. Tak gotowe łososiowe roladki układamy na talerzu, oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wkładamy do lodówki. Serwujemy zimne, przystrojone koperkiem!

Uwagi:

Do farszu możecie użyć serka o waszym ulubionym smaku. Jeżeli macie problem z zawinięciem roladek przez szczypiorek proponuję użyć wykałaczki.

Smacznego :).

Dodaj komentarz