Ryby słonowodne w Polsce

Majowy makaron z łososiem i szparagami

makaron z łososiem i szparagamiW związku z tym, że mamy maj, a maj to miesiąc szparagów postanowiłam zaprosić Was na pyszny makaron ze szparagami i łososiem. W swoim zeszycie z przepisami mam bardzo dużo przepisów na makarony ale ten jest dla mnie szczególny bo jest to przepis mojej prababci! W kwietniu podałam Wam bardzo podobny ale ten jest chyba troszkę lepszy ;). Jest bardzo prosty i nie wymaga żadnych kulinarnych zdolności. Dzięki temu, że szparagi i makaron gotuje się niezwykle szybko jest to idealna potrawa, kiedy musimy przygotować coś w przysłowiowe pięć minut. Nie zraźcie się obecnością szparagów w przepisie bo są one wyjątkowo łatwe w 'oporządzeniu’. Do tego makaronu wybieramy szparagi zielone. Do dzieła :).

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • Dwa pęczki świeżych zielonych szparagów
  • Mały filet z łososia
  • Mała śmietana słodka 30%
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron
  • Trzy ząbki czosnku
  • Makaron

Przygotowanie:

Szparagi opłukujemy i osuszamy. Każdą szparagę łamiemy. Wypada to mniej więcej na 3/4 długości. Szparaga sama wybiera miejsce złamania. W ten sposób wiemy od którego momentu szparagi są najbardziej świeże. Wystarczy tylko delikatnie zgiąć, a one same pękają. Nie wyrzucajmy jednak końcówek, a obierzmy je. Szparagi kroimy na trzy centymetrowe kawałki i wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem z pestek winogron. Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, przykrywamy garnek i dusimy około 10 minut. Pamiętajmy aby mieszać szparagi, żeby nam się nie przypaliły. Jeżeli jest za mało wody dolejmy odrobinę. W kolejnym garnku gotujemy makaron na spagetti al dente. W tym czasie opłukujemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki łososia. Wrzucamy na patelnię, doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solimy i smażymy. Kiedy mamy już gotowe szparagi wlewamy słodką śmietanę i delikatnie redukujemy sos. Do sosu dodajemy łososia i mieszamy. Na talerzu układamy makaron i polewamy sosem. Serwujemy z różowym winem.

Uwagi:

Jeżeli zależy nam na bardziej czosnkowym daniu proponuję dodać czosnek na sam koniec, po łososiu.

Smacznego :).

Dodaj komentarz