Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Makaron z łososiem, zielonym groszkiem, śmietaną i startym parmezanem

creamy-spaghetti-with-salmon-green-peasTym razem kolejny przepis na pyszną włoską pastę :). Osoby, które śledzą mojego bloga wiedzą już, że niedługo wyjeżdżam na wakacje do zielonej Toskanii i dlatego zamieszczam na blogu przepisy, które nawiązują do słonecznej Italii ;). Tym razem nie będzie inaczej. Włosi słyną z pysznego jedzenia, które można przygotować w zaledwie kilka minut dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na pyszny makaron z zielonym groszkiem, łososiem, śmietaną i czosnkiem w śmietanowym sosie. Zapraszam do wspólnego gotowania :).

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • Filet z łososia – mały kawałek
  • Groszek konserwowy – puszka
  • Śmietana słodka 30% – mały kubeczek
  • Czosnek – trzy ząbki
  • Makaron spaghetti
  • Parmezan w kawałku do starcia
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Opłukanego i osuszonego łososia gotujemy na parze aż będzie miękki. W tym czasie gotujemy lekko osoloną wodę i wrzucamy makaron spaghetti. Gotujemy al dente. Na patelnię wlewamy olej z pestek winogron i czekamy aż się mocno nagrzeje. Obieramy i przeciskamy przez praskę czosnek, który wrzucamy na patelnię z olejem. Podsmażamy kilkanaście sekund i dodajemy odcedzony groszek konserwowy. Zmniejszamy gaz i po dwóch minutach dodajemy ugotowanego i pokrojonego na mniejsze kawałki łososia. Wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą morską i czekamy aż się zagotuje. Ściągamy patelnię z gazu i wrzucamy odcedzony makaron. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i dodajemy starty parmezan. Posypujemy ulubionymi ziołami i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Uwagi:

Chętni mogą zamienić świeżego łososia na plastry wędzonego.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: marinaohkitchen.wordpress.com

Dodaj komentarz