Tym razem kolejny przepis na pyszną włoską pastę :). Osoby, które śledzą mojego bloga wiedzą już, że niedługo wyjeżdżam na wakacje do zielonej Toskanii i dlatego zamieszczam na blogu przepisy, które nawiązują do słonecznej Italii ;). Tym razem nie będzie inaczej. Włosi słyną z pysznego jedzenia, które można przygotować w zaledwie kilka minut dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na pyszny makaron z zielonym groszkiem, łososiem, śmietaną i czosnkiem w śmietanowym sosie. Zapraszam do wspólnego gotowania :).
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- Filet z łososia – mały kawałek
- Groszek konserwowy – puszka
- Śmietana słodka 30% – mały kubeczek
- Czosnek – trzy ząbki
- Makaron spaghetti
- Parmezan w kawałku do starcia
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
Opłukanego i osuszonego łososia gotujemy na parze aż będzie miękki. W tym czasie gotujemy lekko osoloną wodę i wrzucamy makaron spaghetti. Gotujemy al dente. Na patelnię wlewamy olej z pestek winogron i czekamy aż się mocno nagrzeje. Obieramy i przeciskamy przez praskę czosnek, który wrzucamy na patelnię z olejem. Podsmażamy kilkanaście sekund i dodajemy odcedzony groszek konserwowy. Zmniejszamy gaz i po dwóch minutach dodajemy ugotowanego i pokrojonego na mniejsze kawałki łososia. Wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą morską i czekamy aż się zagotuje. Ściągamy patelnię z gazu i wrzucamy odcedzony makaron. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i dodajemy starty parmezan. Posypujemy ulubionymi ziołami i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Uwagi:
Chętni mogą zamienić świeżego łososia na plastry wędzonego.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: marinaohkitchen.wordpress.com