Od kliku dni chodzi za mną rybka na ostro. Mój mąż śmieje się ze mnie, że może powiększy nam się rodzinka bo jak chodziłam z córcią i synem w ciąży to faktycznie chciałam jeść tylko to co pikantne. Pamiętam, że nawet oliwki przyprawiałam sobie czarnym pieprzem albo polewałam je sosem chilli ;). Tym razem jednak nie jest to dziecko w drodze, a najzwyklejsza ochota na coś pikantnego. W związku z tym postanowiłam wpaść do marketu i zrobić małe zakupy. Dzisiaj zaproponuję Wam pyszną pikantną pastę z rybką na ostro. Mam nadzieję, że będzie Wam tak smakowała jak mojej rodzince. Zapraszam do wspólnego gotowania!
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- Makaron rigatoni lub inny ulubiony
- Filet z białej ryby np. panga – ½ kg
- Czosnek – 3 ząbki
- Olej z pestek winogron
- Pomidory w puszce lub sos pomidorowy
- Papryczka chilli
- Sól morska
- Cytryna
Przygotowanie:
Filety rybne opłukujemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Kroimy na mniejszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Obieramy czosnek i drobniutko kroimy. Podobnie robimy z papryczką chilli. Wszystko wrzucamy na rozgrzany olej z pestek winogron i podsmażamy. Należy cały czas mieszać, uważając aby nie przypalić czosnku i papryczki chilli bo danie będzie gorzkie! Po chwili dodajemy pokrojone kawałeczki ryby. Kiedy ryba jest już delikatnie podsmażona dodajemy pomidory z puszki. Smażymy do momentu aż rybka będzie gotowa. Odcedzony makaron wrzucamy na patelnie i dusimy na ogniu jedną minutę. Gotowe danie serwujemy z lampką czerwonego, wytrawnego wina.
Uwagi:
Czas smażenia czosnku zanim się przypali to ok. 30 sekund.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: storage.aicod.it