Tym razem przepis na pyszną pastę z łososiem, orzechami pinii i czosnkiem. Danie wyjątkowo pyszne, lekkie i zdrowe :). Mój mąż z początku marudził bo nie przepada za orzeszkami pinii ale kiedy w końcu spróbował dania, natychmiast zmienił zdanie ;). Sprawdźcie ten genialny przepis!
Czas przygotowania/gotowania: 25 minut
Składniki:
- Makaron spaghetti lub tagliatelle – opakowanie
- Czosnek – cztery ząbki
- Orzeszki pinii – cztery stołowe łyżki
- Świeży łosoś – około 150 g
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
- Świeża bazylia – kilka listków
- Parmezan w kawałku do starcia – około cztery stołowe łyżki
Przygotowanie/gotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, solimy i czekamy aż się zagotuje. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie na patelni rozgrzewamy dwie stołowe łyżki oleju z pestek winogron i wrzucamy orzeszki pinii z obranym i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Wszystko pięknie rumienimy i ściągamy z ognia. Czosnek i orzechy wkładamy do miseczki. Łososia myjemy pod zimną wodą, osuszamy, a następnie kroimy w kosteczkę średniej grubości. Na patelnię wlewamy łyżkę stołową oleju z pestek winogron po czym dodajemy pokrojonego łososia. Pod koniec smażenia solimy rybę i wrzucamy czosnek z orzeszkami pinii. Ugotowany al dente makaron wrzucamy na patelnię, mieszamy i grzejemy na wolnym ogniu. Gotową pastę serwujemy z tartym parmezanem, dekorujemy bazylią i jeżeli jest taka potrzeba dodajemy olej z pestek winogron.
Uwagi:
Uważajcie aby nie przypalić czosnku z orzeszkami pinii bo składniki zrobią się gorzkie!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: saltys.com