Ryby słonowodne w Polsce

Makaron ze świeżym łososiem, czosnkiem i orzeszkami pinii

imagesTym razem przepis na pyszną pastę z łososiem, orzechami pinii i czosnkiem. Danie wyjątkowo pyszne, lekkie i zdrowe :). Mój mąż z początku marudził bo nie przepada za orzeszkami pinii ale kiedy w końcu spróbował dania, natychmiast zmienił zdanie ;). Sprawdźcie ten genialny przepis!

Czas przygotowania/gotowania: 25 minut

Składniki:

  • Makaron spaghetti lub tagliatelle – opakowanie
  • Czosnek – cztery ząbki
  • Orzeszki pinii – cztery stołowe łyżki
  • Świeży łosoś – około 150 g
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron
  • Świeża bazylia – kilka listków
  • Parmezan w kawałku do starcia – około cztery stołowe łyżki

Przygotowanie/gotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, solimy i czekamy aż się zagotuje. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie na patelni rozgrzewamy dwie stołowe łyżki oleju z pestek winogron i wrzucamy orzeszki pinii z obranym i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Wszystko pięknie rumienimy i ściągamy z ognia. Czosnek i orzechy wkładamy do miseczki. Łososia myjemy pod zimną wodą, osuszamy, a następnie kroimy w kosteczkę średniej grubości. Na patelnię wlewamy łyżkę stołową oleju z pestek winogron po czym dodajemy pokrojonego łososia. Pod koniec smażenia solimy rybę i wrzucamy czosnek z orzeszkami pinii. Ugotowany al dente makaron wrzucamy na patelnię, mieszamy i grzejemy na wolnym ogniu. Gotową pastę serwujemy z tartym parmezanem, dekorujemy bazylią i jeżeli jest taka potrzeba dodajemy olej z pestek winogron.

Uwagi:

Uważajcie aby nie przypalić czosnku z orzeszkami pinii bo składniki zrobią się gorzkie!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: saltys.com

Dodaj komentarz