Ryby słonowodne w Polsce

Makaron ze szpinakiem i łososiem

unnamed-1Szpinak i łosoś to podobnie jak rukola i orzeszki pinii jedno z moich ulubionych połączeń. Co ciekawe przepisy, które bazują na łososiu i pysznym szpinaku to jedne z prostszych jakie można znaleźć :). Ja mam jeden taki prosty przepis, który gości w mojej kuchni od wielu lat. Zawsze, kiedy nie mam pomysłu na dobry i sprawdzony obiad sięgam po szpinak i łososia. Składniki są łatwo dostępne dlatego tym bardziej zachęcam do wypróbowania przepisu! Gwarantuje, że będzie Wam smakowało – bardzo ;)! Do dzieła kochani!

Czas przygotowania/gotowania: 25 minut

Składniki:

  • Makaron tagliatelle – opakowanie
  • Łosoś filet – około 500 g
  • Szpinak mrożony (najlepiej liście) – opakowanie
  • Śmietana słodka 30% – mały kubeczek
  • Olej z pestek winogron
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Makron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie na patelni podgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy łososia. Podsmażamy go z dwóch stron, a następnie ściągamy z ognia i odkładamy na talerzyk. Na patelnię wrzucamu przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy około minutę i dodajemy liście szpinaku. Całość trzymamy na wolnym ogniu aż szpinak będzie gotowy po czym dodajemy łososia, którego pokroiliśmy na mniejsze kawałki. Na patelnię wlewamy słodką śmietanę i mieszamy. Czekamy aż sos zrobi się gęsty po czym dodajemy odcedzony makaron. Na koniec przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać straty parmezan!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: keyingredient.com

Dodaj komentarz