Szpinak i łosoś to podobnie jak rukola i orzeszki pinii jedno z moich ulubionych połączeń. Co ciekawe przepisy, które bazują na łososiu i pysznym szpinaku to jedne z prostszych jakie można znaleźć :). Ja mam jeden taki prosty przepis, który gości w mojej kuchni od wielu lat. Zawsze, kiedy nie mam pomysłu na dobry i sprawdzony obiad sięgam po szpinak i łososia. Składniki są łatwo dostępne dlatego tym bardziej zachęcam do wypróbowania przepisu! Gwarantuje, że będzie Wam smakowało – bardzo ;)! Do dzieła kochani!
Czas przygotowania/gotowania: 25 minut
Składniki:
- Makaron tagliatelle – opakowanie
- Łosoś filet – około 500 g
- Szpinak mrożony (najlepiej liście) – opakowanie
- Śmietana słodka 30% – mały kubeczek
- Olej z pestek winogron
- Czosnek – dwa ząbki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
Makron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie na patelni podgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy łososia. Podsmażamy go z dwóch stron, a następnie ściągamy z ognia i odkładamy na talerzyk. Na patelnię wrzucamu przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy około minutę i dodajemy liście szpinaku. Całość trzymamy na wolnym ogniu aż szpinak będzie gotowy po czym dodajemy łososia, którego pokroiliśmy na mniejsze kawałki. Na patelnię wlewamy słodką śmietanę i mieszamy. Czekamy aż sos zrobi się gęsty po czym dodajemy odcedzony makaron. Na koniec przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Uwagi:
Chętnym polecam dodać straty parmezan!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: keyingredient.com