Ryby słonowodne w Polsce

Makrela z ogórkiem i jajkiem

3ff58248-83c3-4bce-b4be-2bbaa2d27f51--mackerel_pateKanapki to chyba najbardziej popularne 'danie’ w Polsce. Zrobić kanapkę potrafią już nawet dzieciaki w przedszkolu i trudno się dziwić bo jest to jedno z najprostszych zadań na kulinarnej mapie ;). Ja pamiętam jak przygotowywałam kanapki mojemu tacie do pracy. Miałam wtedy jakieś osiem lat i już w pełni potrafiłam posługiwać się nożem ;). Oczywiście mama mi trochę pomagała i kiedy nie widziałam, podsuwała pokrojone już przez nią, kawałki pieczywa. Później postanowiłam kupić mi specjalny, drewniany nożyk do smarowania chleba dlatego w końcu odpuściła i już całkiem samodzielnie przyrządzałam tacie kanapki ;). Dlaczego nawiązuje dzisiaj do kanapek? Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszną, zdrową i szybką pastę z makreli, która na w połączeniu z kromką pieczywa zmiecie Was z nóg ;)! Do dzieła kochani!

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Makrela wędzona – jedna duża sztuka
  • Jajka ugotowane na twardo – trzy sztuki
  • Cebula dymka – jedna średniej wielkości sztuka
  • Ogórki konserwowe – dwie średniej wielkości sztuki
  • Majonez – łyżka stołowa
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Makrelę starannie obieramy, a następnie rozdrabniamy widelcem i wrzucamy do dużej miseczki. Jajka gotujemy na twardo, obieramy jak ostygną i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę i ogórki również bardzo drobno kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, dodajemy majonez oraz sól morską ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Serwujemy na chrupiącym pieczywie.

Uwagi:

Chętni mogą pominąć majonez.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: food52.com

Dodaj komentarz