Kanapki to chyba najbardziej popularne 'danie’ w Polsce. Zrobić kanapkę potrafią już nawet dzieciaki w przedszkolu i trudno się dziwić bo jest to jedno z najprostszych zadań na kulinarnej mapie ;). Ja pamiętam jak przygotowywałam kanapki mojemu tacie do pracy. Miałam wtedy jakieś osiem lat i już w pełni potrafiłam posługiwać się nożem ;). Oczywiście mama mi trochę pomagała i kiedy nie widziałam, podsuwała pokrojone już przez nią, kawałki pieczywa. Później postanowiłam kupić mi specjalny, drewniany nożyk do smarowania chleba dlatego w końcu odpuściła i już całkiem samodzielnie przyrządzałam tacie kanapki ;). Dlaczego nawiązuje dzisiaj do kanapek? Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszną, zdrową i szybką pastę z makreli, która na w połączeniu z kromką pieczywa zmiecie Was z nóg ;)! Do dzieła kochani!
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- Makrela wędzona – jedna duża sztuka
- Jajka ugotowane na twardo – trzy sztuki
- Cebula dymka – jedna średniej wielkości sztuka
- Ogórki konserwowe – dwie średniej wielkości sztuki
- Majonez – łyżka stołowa
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Makrelę starannie obieramy, a następnie rozdrabniamy widelcem i wrzucamy do dużej miseczki. Jajka gotujemy na twardo, obieramy jak ostygną i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę i ogórki również bardzo drobno kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, dodajemy majonez oraz sól morską ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Serwujemy na chrupiącym pieczywie.
Uwagi:
Chętni mogą pominąć majonez.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: food52.com