Ryby słonowodne w Polsce

Makrela z grilla w ziołach

Moja teściowa od ponad dziesięciu lat jeździ do Chorwacji na wakacje. Jak była tam pierwszy raz poznała właściciela małego pensjonatu Franco. Co roku przywozi nam mnóstwo pysznych, świeżych fig, liście z drzewa laurowego no i oczywiście wino Chorwackie, które uwielbiamy! My z mężem byliśmy tam niestety tylko jeden raz ale mam nadzieję, że może za rok uda nam się odwiedzić Franco i cudowną wyspę Korculę. Z każdej podróży przywozimy zawsze butelkę dobrego wina, którą trzymamy na specjalne okazje. No i właśnie mieliśmy taką okazję bo rodzice męża obchodzili 30-lecie pożycia małżeńskiego, a my postanowiliśmy przyrządzić dla nich małe przyjęcie. W prezencie od nas dostali butelkę wina, którą przywieźliśmy ponad dziesięć lat temu z Chorwacji i malutki obrazek. Teściowa bardzo się ucieszyła i postanowiła natychmiast otworzyć winko więc razem delektowaliśmy się pysznym wytrawnym, czerwonym winem i grillowaną rybą z rozmarynem. Ryba wyszła znakomita, a przepis jest bajecznie prosty! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia :).

makrela z rozmrynem i winem
Źródło: riceandbread.com

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • Świeża makrela – 2 patroszone sztuki po ok. 400g
  • Świeży rozmaryn
  • Limonka
  • Sól morska
  • Czosnek – 6 ząbków
  • Olej z pestek winogron
  • Ulubione świeże zioła

Przygotowanie:

Z makreli należy usunąć skrzela, a następnie ją umyć, osuszyć i skropić sokiem z limonki. Świeże gałązki rozmarynu wkładamy we wszystkie zakamarki ryby. Podobnie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowane rybki obficie posypujemy solą morską i smażymy na oleju z pestek winogron na patelni grillowej. Rybę posypujemy świeżymi ziołami i serwujemy z pieczonymi ziemniaczkami. Serwujemy z czerwonym, wytrawnym winem!

Uwagi:

Rybę natartą czosnkiem, rozmarynem i solą morską polecam wstawić do lodówki i zostawić na całą noc. Będzie znacznie bardziej aromatyczna.

Nie żałujcie czosnku i rozmarynu.

Łodygi rozmarynu możecie włożyć do środka ryb!

Smacznego :).

 

Źródło ikony wpisu: riceandbread.com

Dodaj komentarz