Od jakiegoś czasu chodzą za mną smażone małe rybki. Miałam okazję jeść takie w kilku miejscach ale zdecydowanie najbardziej smakowały mi te w Chorwacji w barze przy plaży! Były świetnie wysmażone i bardzo chrupiące. Barman zapewniał o świeżości rybek i chyba nie kłamał bo były bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste. Tak więc w środku 'zimy’ postanowiłam przygotować bardzo letnie smażone rybki :). Danie bardzo proste i szybciutkie. Zapraszam do wspólnego wykonania!
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 500g małych rybek
- Sól morska
- Mąka pszenna
- Mąka kukurydziana
- Pęczek natki pietruszki
- Olej z pestek winogron
- Cytryna
- Sos czosnkowy
Przygotowanie:
W miseczce mieszamy opłukane pod zimną wodą rybki z solą morską. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Do drugiej miseczki wsypujemy 40g mąki pszennej, 30g mąki kukurydzianej, umytą, osuszoną i pokrojoną natkę zielonej pietruszki. Wszystko mieszamy aż mąka z pietruszką się wymieszają. W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy olej z pestek winogron (ok. 1/3 garnka). Wyciągamy rybki z lodówki, maczamy w mące i wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem z pestek winogron. Smażymy około półtorej minuty i wyciągamy rybki na ręcznik papierowy. Rybki powinny być blade i chrupiące. Osączamy je z tłuszczu po czym wrzucamy ponownie do garnka z tłuszczem. Smażymy około jednej minuty aż rybki ładnie zbrązowieją. Serwujemy gorące z kawałkami cytryny na boku i sosem czosnkowym.
Uwagi:
Pamiętajcie aby mąkę przesiać przez sito!
Olej z pestek winogron rozgrzewamy do 180 stopni. Jak to sprawdzić? Wystarczy wrzucić kostkę chleba i odczekać piętnaście sekund. Jeżeli zbrązowieje, olej osiągnął pożądaną temperaturę.
Smacznego :).
witam
a jak owe rybki się nazywają ? można je kupić w Polsce?
Pozdr
Arek