Ryby słonowodne w Polsce

Marlinowe steki

Darne-marlin-bleu-indienne-bbqPyszny, soczysty stek z marlina? Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam steki i to nie tylko te rybne ;). Osoby, które zaglądają na mojego bloga doskonale wiedzą, że ryby to całe moje życie ale zdarza mi się jeść mięsko, które również lubię. Jednak nawiązując do bloga podam Wam dzisiaj przepis na pysznego marlina. Przepis ten dostałam od koleżanki, która znalazła go w gazecie. Polecam wszystkim, którzy lubią steki, ponieważ marlin w tym wydaniu jest po prostu genialny! Zapraszam do wspólnego gotowania :)!

Czas przygotowania/gotowania: 1 godz. 25 min

Składniki:

  • Steki z marlina x 2
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Olej z pestek winogron – dwie stołowe łyżki
  • Sos sojowy – łyżeczka
  • Sok z ¼ cytryny
  • Rukola – dwie garście
  • Olej z pestek winogron – łyżka
  • Cytryna – sztuka
  • Mango – sztuka
  • Cebula szalotka – sztuka
  • Papryka czerwona – ½ sztuki
  • Kiełki – opakowanie
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Na początku przygotowujemy marynatę do steków. W małej miseczce łączymy sos sojowy z sokiem z cytryny, olejem z pestek winogron oraz z pokrojonym w plasterki lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystkie składniki porządnie mieszamy i gotową marynatą smarujemy steki z marlina. Odstawiamy rybę do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotowujemy 'otoczenie’ steka ;). Obieramy i drobno kroimy mango, szalotkę oraz czerwoną paprykę. Dodajemy olej z pestek winogron oraz sok z cytryny. Po godzinie smażymy steki na patelni grillowej. Na talerzu układamy rukolę, a na niej kawałki ryby. Wierzch posypujemy owocami z papryką oraz kiełkami.

Uwagi:

Do owocowej salsy możecie użyć dowolnie wybranych składników.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: iga.net

Dodaj komentarz