Ryby słonowodne w Polsce

Mintaj z sałatką panzanella

0005lpbrm8aprria-c116-f4Mintaj to rybka, która 'królowała’ w Polsce jakieś dwadzieścia lat temu, Trudno się dziwić – to ryba stosunkowo nie droga i łatwo dostępna dlatego w każdym domu przynajmniej raz w miesiącu mogliśmy znaleźć mintaja. Osobiście nie jestem wielką fanką tej ryby bo zdecydowanie bardziej lubię łososia, dorsza czy chociażby pstrąga ale zdarza się, że mintaj ląduje w moim codziennym menu. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis właśnie z mintajem ;). Zapraszam do wspólnego gotowania :)!

Czas przygotowania/gotowania: 45 minut

Składniki:

  • Filety z mintaja – cztery sztuki
  • Żółta papryka – jedna sztuka
  • Czerwona papryka – jedna sztuka
  • Brokuł – mała sztuka
  • Czerwona cebula – jedna sztuka
  • Olej z pestek winogron
  • Fasolka szparagowa – około 100 g
  • Chleb – cztery kromki
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Świeża bazylia – duża garść
  • Kapary – jedna łyżeczka
  • Ocet balsamiczny – łyżka stołowa
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Fasolkę szparagową blanszujemy, cebulkę obieramy i drobno kroimy w plasterki, a paprykę w paski średniej wielkości. Wszystko wrzucamy do większego naczynia, dodajemy różyczki brokuła oraz pomidory. Wlewamy olej z pestek winogron, mieszamy i układamy na blasze na papierze do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i zapiekamy przez około 25 minut. Gotowe warzywa wyciągamy z piekarnika i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na blasze układamy filety, skrapiamy olejem i zapiekamy przez 10 minut. Następnie w piekarniku grillujemy kromki pieczywa natarte czosnkiem i polane olejem z pestek winogron. Zapiekamy przez kilka minut z każdej strony. W misce układamy warzywa, pokruszony chleb, bazylię i kapary. Polewamy olejem oraz octem balsamicznym i mieszamy. Na wierzchu kładziemy rybkę.

Uwagi:

Możecie posypać danie koperkiem!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: kobieta.interia.pl

Dodaj komentarz