Byliście we Włoszech? Ja owszem, daaawno temu ;). Niestety byłam zbyt młoda i nie poświęcałam kuchni tyle uwagi ile teraz i z mojego pobytu w Rimini nie wyniosłam tyle ile bym tego (obecnie) chciała. Kuchnia włoska jest niezwykle aromatyczna i świeża. W mojej opinii jest niemal doskonała ;)! Oczywiście niezmiernie cieszy mnie fakt, że to nadmorski kraj, który m.in. specjalizuje się w przyrządzaniu dań rybnych. Przyznam, że kiedy słyszę jak ktoś mówi o kuchni włoskiej od razu na myśl przychodzi mi mnóstwo wspaniałych przepisów. Znajdzie się kilka past (i to wcale nie rybnych!), pizze czy też lasagne :). Początek lata to wspaniały czas na przygotowanie rybki po włosku. Pachnące świeże pomidorki, młoda fasolka szparagowa i młodziutki jeszcze lekko miękki czosnek :). To wszystko w połączeniu z np. solą jest wyśmienite! W takim razie dziś zapraszam Was do mojej małej włoskiej kuchni ;).
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- Filet z soli
- 25 dag. żółtej fasolki szparagowej
- Dwa dojrzałe pomidory
- Trzy ząbki czosnku
- Pęczek natki pietruszki
- Olej z pestek winogron
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Szczypta chilli
- Świeża bazylia
- Świeży tymianek
- Garść zielonych oliwiek
Przygotowanie:
Obcinamy końcówki fasolki szparagowej i gorujemy w osolonej wodzie. Pomidorki zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w grubą kostkę. Ugotowaną fasolkę szparagową odcedzamy i odstawiamy na bok. Opłukujemy i osuszamy rybę. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucmy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podsmażamy i dorzucamy doprawiony solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem pokrojony filet z soli. Obsmażamy kilka minut z dwóch stron. Następnie do ryby dodajemy szczyptę chilli, pokrojone oliwki, fasolkę, pomidorki i poszatkowaną garść bazylii i tymianku. Dusimy przez około cztery minuty. Pyszne danie z naszej małej włoskiej kuchni serwujemy posypane natką zielonej pietruszki.
Uwagi:
Do przyrządzenia włoskiej ryby możemy użyć dowolnie wybranej rybki.
Smacznego :).