Ryby słonowodne w Polsce

Na słodko.. śledzie po cygańsku

sledzie-po-cygansku odwroconePamiętacie przepis na śledzie w śmietanie? Idąc za ciosem dziś chcę Wam zaproponować śledzie po cygańsku. Przepis dostałam od mojej teściowej, która z kolei dostała go od swojej mamy tak więc mogę zagwarantować, że jest to tradycyjna i wyjątkowo smaczna potrawa. Danie jest bardzo proste i wyjątkowo szybkie. No, może z wyjątkiem moczenia śledzi w mleku.. . Idealnie nadaje się jako przystawka na przyjęcie. Śledzie po cygańsku są delikatnie słodkie więc ja uwielbiam je podjadać popijając przy tym.. ciemne piwko! Może dla niektórych dziwne połączenie ale uwierzcie, że warte spróbowania 😉 Zapraszam do przepisu.

Czas przygotowania: ok. 2 godz.

Składniki:

  • Kilogram śledzi
  • Trzy duże cebule
  • Dwa ząbki czosnku
  • Pół słoika korniszonów (polecam Kartuskie)
  • Słoiczek marynowanych grzybków (najlepsze własnej roboty)
  • Pół szklanki oleju z pestek winogron
  • Jedna łyżka musztardy sarepskiej
  • Sól
  • Łyżeczka cukru
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Śledzie moczymy około dwóch godzin w mleku. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę, czosnek, korniszony i marynowane grzybki. Olej z pestek winogron łączymy z łyżką musztardy, odrobiną soli, łyżeczką cukru i przecierem pomidorowym. Dokładnie mieszamy. Kiedy śledzie będą już gotowe wykładamy je na półmisek, obsypujemy wcześniej pokrojonymi grzybkami i warzywami, po czym całość polewamy sosem. Śledzie po cygańsku gotowe! Pamiętajmy aby pięknie udekorować natką pietruszki 🙂

Uwagi:

Niektórzy preferują śledzie po cygańsku na ostro, w takim wypadku możemy dodać do do sosu ostrą przyprawę peperoncino.

Smacznego 🙂

2 komentarzy o “Na słodko.. śledzie po cygańsku&rdquo

Dodaj komentarz