Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Naleśniki z tuńczykiem, cebulką i kukurydzą

rolled_pancakes_jpg_949129a10414c31a3cd52f21d75fb2d0Naleśniki to jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Jednak, żeby nie było jak u wszystkich, ja swoje naleśniki najbardziej lubiłam z… tuńczykiem ;)! Generalnie do dzisiaj wolę naleśniki na słono czyli do ciasta dodaję ulubione zioła, a farsz to pyszna rybka, cebulka i na przykład żółty ser z pomidorkami. Wersji naleśników na słono jest bardzo dużo dlatego postanowiłam wybrać kilka swoich ulubionych i w najbliższym czasie znajdziecie na blogu kilka ciekawych przepisów :). Dzisiaj zaproponuję Wam pyszne naleśniki z tuńczykiem i kukurydzą. To także ulubione naleśniki mojego męża dlatego mam nadzieję, że i Wam zasmakują ;). Do dzieła kochani!

Czas przygotowania/gotowania: 30 minut

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka – dwie szklanki
  • Mleko – szklanka
  • Jajko – sztuka
  • Sól morska
  • Olej z pestek winogron
  • Suszona bazylia – łyżeczka

Farsz:

  • Tuńczyk w sosie własnym – puszka
  • Kukurydza – mała puszka
  • Ogórki korniszony – dwie sztuki
  • Cebula dymka – trzy sztuki
  • Majonez – dwie stołowe łyżki
  • Jajka na twardo – dwie sztuki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Na ciasto mieszamy wszystkie składniki tak aby uzyskać jednolitą konsystencję. Na patelnię wlewamy kilka kropel oleju z pestek winogron i smażymy naleśniki z dwóch stron. Do dużej miski wrzucamy pokrojonego tuńczyka, drobno posiekaną cebulkę oraz jajko i ogórka pokrojone w kosteczkę. Dodajemy także kukurydzę, majonez oraz przyprawy. Wszystkie składniki mieszamy i nakładamy farsz na ciepłe naleśniki, które zawijamy w ruloniki. Serwujemy z ulubionym sosem – polecam czosnkowy ;).

Uwagi:

Chętni do ciasta mogą dodać szklankę ciemnego piwa dzięki czemu smak naleśników będzie jeszcze ciekawszy!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: umawylde.com

Dodaj komentarz