Naleśniki to jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Jednak, żeby nie było jak u wszystkich, ja swoje naleśniki najbardziej lubiłam z… tuńczykiem ;)! Generalnie do dzisiaj wolę naleśniki na słono czyli do ciasta dodaję ulubione zioła, a farsz to pyszna rybka, cebulka i na przykład żółty ser z pomidorkami. Wersji naleśników na słono jest bardzo dużo dlatego postanowiłam wybrać kilka swoich ulubionych i w najbliższym czasie znajdziecie na blogu kilka ciekawych przepisów :). Dzisiaj zaproponuję Wam pyszne naleśniki z tuńczykiem i kukurydzą. To także ulubione naleśniki mojego męża dlatego mam nadzieję, że i Wam zasmakują ;). Do dzieła kochani!
Czas przygotowania/gotowania: 30 minut
Składniki:
Ciasto:
- Mąka – dwie szklanki
- Mleko – szklanka
- Jajko – sztuka
- Sól morska
- Olej z pestek winogron
- Suszona bazylia – łyżeczka
Farsz:
- Tuńczyk w sosie własnym – puszka
- Kukurydza – mała puszka
- Ogórki korniszony – dwie sztuki
- Cebula dymka – trzy sztuki
- Majonez – dwie stołowe łyżki
- Jajka na twardo – dwie sztuki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Na ciasto mieszamy wszystkie składniki tak aby uzyskać jednolitą konsystencję. Na patelnię wlewamy kilka kropel oleju z pestek winogron i smażymy naleśniki z dwóch stron. Do dużej miski wrzucamy pokrojonego tuńczyka, drobno posiekaną cebulkę oraz jajko i ogórka pokrojone w kosteczkę. Dodajemy także kukurydzę, majonez oraz przyprawy. Wszystkie składniki mieszamy i nakładamy farsz na ciepłe naleśniki, które zawijamy w ruloniki. Serwujemy z ulubionym sosem – polecam czosnkowy ;).
Uwagi:
Chętni do ciasta mogą dodać szklankę ciemnego piwa dzięki czemu smak naleśników będzie jeszcze ciekawszy!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: umawylde.com