Dania rybne są u nas w domu numerem jeden i goszczą na naszych talerzach niemal codziennie. Dzięki temu (w mojej subiektywnej opinii) jest bardzo mało dań rybnych, których nie próbowałam. W związku z tym, że dostałam kilka dni wolnych w pracy postanowiliśmy odwiedzić znajomych męża w Lublinie. Pierwszego wieczora wybraliśmy się na stare miasto do jednej z lubelskich restauracji. Możecie sobie wyobrazić jakie było moje zdziwienie gdy w menu w przystawkach odkryłam pierożki ze szpinakiem i….. sandaczem! To było danie rybne jakiego jeszcze nigdy nie jadłam :D. Nie muszę Wam chyba pisać, jaką przystawkę wybrałam ;). Pierożki były przepyszne!!! Oczywiście po powrocie do domu postanowiłam poszperać w swoich przepisach i wykonałam to pyszne rybne danie.
Czas przygotowania: 1,5 godziny (w zależności jak Wam idzie wyrabianie ciasta 😉 hehe).
Składniki:
Ciasto (na ok. 20 pierogów):
- Dwie szklanki mąki
- Szklanka wrzątku
Farsz:
- Szpinak (mrożony lub świeży)
- Sandacz
- Jedna duża cebula
- Olej z pestek winogron
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Zaczniemy od wyrobienia ciasta. Szklankę mąki zalewamy połową szklanki wrzącej wody. Po wystygnięciu dodajemy drugą połowę ciepłej szklanki wody i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i wycinamy małe kółeczka. Do farszu będzie nam potrzebne zmielone mięsko z sandacza więc najpierw go gotujemy, a później mielimy. Do rybki dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulkę, solimy i doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na patelni podsmażamy świeży szpinak po czym go szatkujemy. Łączymy z rybnym farszem i dokładnie mieszamy. Na koniec lepimy pierożki i wrzucamy je na osoloną wrzącą wodę. Gotujemy około czterech minut. Serwujemy jako danie główne z miseczką chińskiego rosołku lub jako przystawkę na liściach bazylii polanych sosem balsamico z pomidorkami cherry.
Uwagi:
Sandacza możemy zamienić inną rybką. Ciasto na pierogi proponuję zrobić wg Waszego sprawdzonego przepisu.
Smacznego :).