Ryby słonowodne w Polsce

Ostrrrrry łosoś

Mamy Nowy Rok więc postanowiłam zaproponować Wam pewne zmiany ;). Postaram się aby każdy miesiąc był 'tematyczny’. Co to oznacza w praktyce? Co miesiąc na blogu pojawi się pięć postów o podobnym temacie. I tak, w styczniu tematem przewodnim będą… makarony! Znajdziecie pięć godnych uwagi przepisów na dania z makaronem w roli głównej. Oczywiście bazą jak zawsze będzie rybka ;).

unnamedDanie w którym się ostatnio zakochałam to pyszny makaron z łososiem i rukolą na ostro! Pasta bardzo szybka w wykonaniu, a do tego bardzo łatwa więc przepis spodoba się wszystkim, nawet tym, którzy nie potrafią gotować ;).

Czas przygotowania/gotowania: 25 minut

Składniki:

  • Filet z łososia – około 500 g
  • Oliwa z pestek winogron
  • Makaron – opakowanie (polecam tagliatelle)
  • Czosnek – trzy ząbki
  • Ostra papryka – łyżeczka
  • Masło dwie stołowe łyżki
  • Rukola – duża garść
  • Parmezan w kawałku do starcia
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

W garnku gotujemy wodę, solimy i wrzucamy makaron. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie myjemy rybę, osuszamy i kładziemy na patelnię z tłuszczem z oleju z pestek winogron. Smażymy łososia z dwóch stron, a następnie ściągamy go i kładziemy na talerzu. Na patelnię wrzucamy masło i rozgnieciony przez praskę czosnek. Podsmażamy po czym dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki łososia i odcedzony makaron. Wszystko przyprawiamy ostrą papryczką i odrobiną soku z cytryny. Posypujemy startym parmezanem.

Uwagi:

Paprykę w proszku możecie zamienić na ostrą papryczkę, którą wystarczy pokroić i podsmażyć razem z czosnkiem.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: yummly.co

Dodaj komentarz