Mamy Nowy Rok więc postanowiłam zaproponować Wam pewne zmiany ;). Postaram się aby każdy miesiąc był 'tematyczny’. Co to oznacza w praktyce? Co miesiąc na blogu pojawi się pięć postów o podobnym temacie. I tak, w styczniu tematem przewodnim będą… makarony! Znajdziecie pięć godnych uwagi przepisów na dania z makaronem w roli głównej. Oczywiście bazą jak zawsze będzie rybka ;).
Danie w którym się ostatnio zakochałam to pyszny makaron z łososiem i rukolą na ostro! Pasta bardzo szybka w wykonaniu, a do tego bardzo łatwa więc przepis spodoba się wszystkim, nawet tym, którzy nie potrafią gotować ;).
Czas przygotowania/gotowania: 25 minut
Składniki:
- Filet z łososia – około 500 g
- Oliwa z pestek winogron
- Makaron – opakowanie (polecam tagliatelle)
- Czosnek – trzy ząbki
- Ostra papryka – łyżeczka
- Masło dwie stołowe łyżki
- Rukola – duża garść
- Parmezan w kawałku do starcia
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
W garnku gotujemy wodę, solimy i wrzucamy makaron. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie myjemy rybę, osuszamy i kładziemy na patelnię z tłuszczem z oleju z pestek winogron. Smażymy łososia z dwóch stron, a następnie ściągamy go i kładziemy na talerzu. Na patelnię wrzucamy masło i rozgnieciony przez praskę czosnek. Podsmażamy po czym dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki łososia i odcedzony makaron. Wszystko przyprawiamy ostrą papryczką i odrobiną soku z cytryny. Posypujemy startym parmezanem.
Uwagi:
Paprykę w proszku możecie zamienić na ostrą papryczkę, którą wystarczy pokroić i podsmażyć razem z czosnkiem.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: yummly.co