Ryby słonowodne w Polsce

’Pancakes’ na słono z wędzoną makrelą

image_3_6975Tym razem zapraszam wszystkich na pyszne naleśniki z wędzoną makrelą, cebulką i mozarellą! Jak już miałam okazję pisać, naleśniki z farszem z rybką to jedne z moich ulubionych :). Zdecydowanie na pierwszym miejscu znajdują się te z tuńczykiem (przepis na nie znajdziecie tutaj) ale równie smaczne i ciekawe są naleśniki z wędzoną makrelą. Jak je zrobić? Przepis jest genialnie prosty i szybki dlatego tym bardziej zachęcam wszystkich :). Zapraszam do wspólnego przyrządzenia smacznych naleśników!

Czas przygotowania/gotowania: 30 minut

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka – dwie szklanki
  • Mleko – szklanka
  • Jajko – sztuka
  • Sól morska
  • Olej z pestek winogron
  • Suszona bazylia – łyżeczka

Farsz:

  • Wędzona makrela – duża sztuka lub dwie małe
  • Cebulka – duża sztuka
  • Mozarella – ok. 20 dag
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Masło – trzy stołowe łyżki
  • Przyprawa, papryka słodka – łyżka stołowa

Przygotowanie:

Na ciasto mieszamy wszystkie składniki tak aby uzyskać jednolitą konsystencję. Na patelnię wlewamy kilka kropel oleju z pestek winogron i smażymy naleśniki z dwóch stron. Obieramy cebulkę i bardzo drobno kroimy. Smażymy ją na masełku na patelni tak aby nabrała złotego koloru. Makrelę obieramy ze skóry i ości, a następnie kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię do cebulki. Podsmażamy jeszcze chwilkę i przyprawiamy. Gotowy farsz kładziemy na naleśnikach, posypujemy je mozarellą i zawijamy naleśniki. Wkładamy je na chwilę do piekarnika aby ser się rozpuścił. Serwujemy z ulubionym sosem.

Uwagi:

Pamiętajcie aby dobrze wymieszać wszystkie składniki ciasta tak by pozbyć się grudek!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: prijatelji-zivotinja.hr

Dodaj komentarz