Tym razem zapraszam wszystkich na pyszne naleśniki z wędzoną makrelą, cebulką i mozarellą! Jak już miałam okazję pisać, naleśniki z farszem z rybką to jedne z moich ulubionych :). Zdecydowanie na pierwszym miejscu znajdują się te z tuńczykiem (przepis na nie znajdziecie tutaj) ale równie smaczne i ciekawe są naleśniki z wędzoną makrelą. Jak je zrobić? Przepis jest genialnie prosty i szybki dlatego tym bardziej zachęcam wszystkich :). Zapraszam do wspólnego przyrządzenia smacznych naleśników!
Czas przygotowania/gotowania: 30 minut
Składniki:
Ciasto:
- Mąka – dwie szklanki
- Mleko – szklanka
- Jajko – sztuka
- Sól morska
- Olej z pestek winogron
- Suszona bazylia – łyżeczka
Farsz:
- Wędzona makrela – duża sztuka lub dwie małe
- Cebulka – duża sztuka
- Mozarella – ok. 20 dag
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Masło – trzy stołowe łyżki
- Przyprawa, papryka słodka – łyżka stołowa
Przygotowanie:
Na ciasto mieszamy wszystkie składniki tak aby uzyskać jednolitą konsystencję. Na patelnię wlewamy kilka kropel oleju z pestek winogron i smażymy naleśniki z dwóch stron. Obieramy cebulkę i bardzo drobno kroimy. Smażymy ją na masełku na patelni tak aby nabrała złotego koloru. Makrelę obieramy ze skóry i ości, a następnie kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię do cebulki. Podsmażamy jeszcze chwilkę i przyprawiamy. Gotowy farsz kładziemy na naleśnikach, posypujemy je mozarellą i zawijamy naleśniki. Wkładamy je na chwilę do piekarnika aby ser się rozpuścił. Serwujemy z ulubionym sosem.
Uwagi:
Pamiętajcie aby dobrze wymieszać wszystkie składniki ciasta tak by pozbyć się grudek!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: prijatelji-zivotinja.hr