Ryby słonowodne w Polsce

Panga w szafranowym sosie ze szparagami

z6555592M,Panga-ze-szparagami-w-sosie-szafranowym-z-dzikim-ryzem-W związku z tym, że bardzo rzadko podaję przepis na pangę lub mintaja, a jest to ryba ogólnie dostępna i tania postanowiłam dzisiaj zaproponować Wam coś właśnie z udziałem pangi. Będzie to danie do którego możecie użyć także innej ulubionej ryby jednak panga lub mintaj doskonale się nadają. Przepis ten dostałam od mojej kuzynki kilka lat temu i co jakiś czas go przyrządzam. Danie jest wyjątkowo proste, a efekt bardzo ciekawy! Polecam na przyjęcia i kolacje, kiedy zależy Wam aby kogoś zaskoczyć. Panga ze szparagami w sosie szafranowym jest propozycją odrobinę bardziej ekskluzywną ;). Zapraszam do wspólnego przygotowania!

Czas przygotowania: 55 minut

Składniki:

  • Filet z pangi – 50 dag
  • Zielone szparagi – ½ pęczka
  • Listek laurowy – 3 sztuki
  • Ziele angielskie – 3 sztuki
  • Pieprz cytrynowy – 2 czubate łyżeczki
  • Cukier – 3 łyżki stołowe
  • Sok z cytryny – 2 łyżki stołowe

Sos:

  • Masło – 10 dag
  • Mała cebulka
  • Białe wytrawne wino – 1 szklanka
  • Szczypta szafranu
  • Śmietana 30% – ½ szklanki
  • Mąka – łyżka stołowa
    Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Odłamujemy końcówki ze szparagów i delikatnie obieramy. Filety opłukujemy, osuszamy i układamy na desce. Na każdym filecie układamy po kilka szparagów tak aby wystawały główki i zawijamy w ruloniki oraz spinamy wykałaczką. W garnku przygotowujemy wywar. Wlewamy wodę, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz cytrynowy, cukier oraz sok z cytryny i czekamy aż się zagotuje. Wkładamy przygotowane roladki i gotujemy pod przykryciem przez około piętnaście minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Smażymy drobno pokrojoną cebulkę na maśle, a do rondelka wlewamy wino, dodajemy szafran i gotujemy aż wyparuje winko. Na koniec ściągamy sos z ognia i cały czas mieszając dodajemy śmietanę oraz cebulkę. Wszystko mieszamy, dodajemy mąkę i przyprawiamy. Ruloniki układamy na małych miseczkach i polewamy je sosem. Serwujemy z białym ryżem i winkiem.

Uwagi:

Fanom łososia polecam użyć właśnie tą rybkę ;).

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: ugotuj.to

Dodaj komentarz