Faszerowana papryka to bardzo popularne danie w Polsce. Najczęściej jest to mielone mięsko z jajkiem, cebulką i koperkiem pod pierzynką mozzarelli. Przyznaję, bardzo smaczne. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała „ulepszyć” standardowego przepisu ;). W mojej wersji będzie to soczysta papryka, faszerowana… łososiem. Danie równie proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo zdrowe i oczywiście smaczne. Mój mąż zwykł mawiać, że takie papryki, mógłby jeść codziennie ;). Sprawdźcie przepis kochani!
Czas przygotowania/pieczenia: 1 godzina 15 minut
Składniki:
- Filet z łososia – ok. ½ kg
- Biały ryż – mała szklanka
- Papryka (mała, szeroka) – 6 sztuk
- Czosnek – ząbek
- Jajko – sztuka
- Cebulka cukrowa – sztuka
- Ostra papryka do farszu – szczypta
- Olej z pestek winogron
- Sól himalajska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Mozzarella – dwie kulki
- Parmezan do posypania
Przygotowanie/pieczenie:
Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie, odlewamy i czekamy aż ostygnie. W tym czasie myjemy filet z łososia, osuszamy ręcznikiem i kroimy na małe kawałki. Podsmażamy na oleju z pestek winogron, a następnie dodajemy drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę, ząbek czosnku. Wszystko smażymy dwie minuty po czym dodajemy do ryżu. Do składników wbijamy surowe jajko, dodajemy mozzarellę, szczyptę ostrej papryki i przyprawiamy. Dobrze mieszamy po czym faszerujemy umyte i wydrążone papryki. Układamy w naczyniu żaroodpornym z odrobiną sosu pomidorowego i zapiekamy w 200 stopniach przez około godzinę. Na koniec przykrywamy plastrem mozzarelli, posypujemy startym parmezanem i pieczemy jeszcze 10 minut. Serwujemy z ulubioną sałatką.
Uwagi:
Chętni mogą dodać inne ulubione składniki do farszu.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: sobeys.com