Ryby słonowodne w Polsce

Papryka faszerowana łososiem, mozzarellą i ryżem

Faszerowana papryka to bardzo popularne danie w Polsce. Najczęściej jest to mielone mięsko z jajkiem, cebulką i koperkiem pod pierzynką mozzarelli. Przyznaję, bardzo smaczne. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała „ulepszyć” standardowego przepisu ;). W mojej wersji będzie to soczysta papryka, faszerowana… łososiem. Danie równie proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo zdrowe i oczywiście smaczne. Mój mąż zwykł mawiać, że takie papryki, mógłby jeść codziennie ;). Sprawdźcie przepis kochani!

Czas przygotowania/pieczenia: 1 godzina 15 minut

Składniki:

  • Filet z łososia – ok. ½ kg
  • Biały ryż – mała szklanka
  • Papryka (mała, szeroka) – 6 sztuk
  • Czosnek – ząbek
  • Jajko – sztuka
  • Cebulka cukrowa – sztuka
  • Ostra papryka do farszu – szczypta
  • Olej z pestek winogron
  • Sól himalajska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Mozzarella – dwie kulki
  • Parmezan do posypania

Przygotowanie/pieczenie:

Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie, odlewamy i czekamy aż ostygnie. W tym czasie myjemy filet z łososia, osuszamy ręcznikiem i kroimy na małe kawałki. Podsmażamy na oleju z pestek winogron, a następnie dodajemy drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę, ząbek czosnku. Wszystko smażymy dwie minuty po czym dodajemy do ryżu. Do składników wbijamy surowe jajko, dodajemy mozzarellę, szczyptę ostrej papryki i przyprawiamy. Dobrze mieszamy po czym faszerujemy umyte i wydrążone papryki. Układamy w naczyniu żaroodpornym z odrobiną sosu pomidorowego i zapiekamy w 200 stopniach przez około godzinę. Na koniec przykrywamy plastrem mozzarelli, posypujemy startym parmezanem i pieczemy jeszcze 10 minut. Serwujemy z ulubioną sałatką.

Uwagi:

Chętni mogą dodać inne ulubione składniki do farszu.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: sobeys.com