Co powiecie na faszerowaną, czerwoną paprykę? Zazwyczaj w polskich domach mamy okazję jeść paprykę faszerowaną mięsem. Jadłam i przyznaję bardzo smaczna jednak uważam, że w wersji z łososiem jest zdecydowanie lepsza ;). Tak wiem, że jestem fanką rybek i to pewnie dlatego ale moja rodzinka również uważa, że papryka z łososiem jest co najmniej tak samo pyszna jak ta z mięsem! Zresztą cokolwiek bym Wam nie powiedziała to nieistotne, ponieważ najlepiej spróbować samemu dlatego gorąco zachęcam wszystkich do wypróbowania mojego przepisu na pyszną paprykę faszerowaną łososiem :). Do dzieła kochani!
Czas przygotowania/gotowania: 45 minut
Składniki:
- Czerwona papryka – cztery sztuki
- Papryczka chilli – ½ sztuki
- Marchewka – jedna sztuka
- Ryż brązowy – jeden woreczek
- Czerwona cebula – jedna sztuka
- Czosnek – dwa ząbki
- Pęczek natki
- Łosoś filet – około 200 g
- Olej z pestek winogron – do smażenia
- Białe wytrawne wino – ¼ szklanki
Przygotowanie/gotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z informacją na opakowaniu. Paprykę myjemy, kroimy na pół i wyciągamy pestki. Łososia również myjemy, osuszamy i smażymy na oleju z pestek winogron. Na patelnię wrzucamy cebulkę i czosnek, a następnie ugotowany ryż. Chwilkę podsmażamy i dodajemy wino. Gotujemy aż wino całkowicie odparuje, a następnie wrzucamy startą marchewkę, natkę i dobrze mieszamy. Faszerujemy papryki, posypujemy startym żółtym serem (opcjonalnie) i zieloną poszatkowaną chilli. Zapiekamy około 20 minut w 160 stopniach.
Uwagi:
Chętni mogą zamienić ryż na kaszę!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: hawaalive.com