Ryby słonowodne w Polsce

Papryka faszerowana łososiem na ostro

670dd12e0ad5693Co powiecie na faszerowaną, czerwoną paprykę? Zazwyczaj w polskich domach mamy okazję jeść paprykę faszerowaną mięsem. Jadłam i przyznaję bardzo smaczna jednak uważam, że w wersji z łososiem jest zdecydowanie lepsza ;). Tak wiem, że jestem fanką rybek i to pewnie dlatego ale moja rodzinka również uważa, że papryka z łososiem jest co najmniej tak samo pyszna jak ta z mięsem! Zresztą cokolwiek bym Wam nie powiedziała to nieistotne, ponieważ najlepiej spróbować samemu dlatego gorąco zachęcam wszystkich do wypróbowania mojego przepisu na pyszną paprykę faszerowaną łososiem :). Do dzieła kochani!

Czas przygotowania/gotowania: 45 minut

Składniki:

  • Czerwona papryka – cztery sztuki
  • Papryczka chilli – ½ sztuki
  • Marchewka – jedna sztuka
  • Ryż brązowy – jeden woreczek
  • Czerwona cebula – jedna sztuka
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Pęczek natki
  • Łosoś filet – około 200 g
  • Olej z pestek winogron – do smażenia
  • Białe wytrawne wino – ¼ szklanki

Przygotowanie/gotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z informacją na opakowaniu. Paprykę myjemy, kroimy na pół i wyciągamy pestki. Łososia również myjemy, osuszamy i smażymy na oleju z pestek winogron. Na patelnię wrzucamy cebulkę i czosnek, a następnie ugotowany ryż. Chwilkę podsmażamy i dodajemy wino. Gotujemy aż wino całkowicie odparuje, a następnie wrzucamy startą marchewkę, natkę i dobrze mieszamy. Faszerujemy papryki, posypujemy startym żółtym serem (opcjonalnie) i zieloną poszatkowaną chilli. Zapiekamy około 20 minut w 160 stopniach.

Uwagi:

Chętni mogą zamienić ryż na kaszę!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: hawaalive.com

Dodaj komentarz