Skoro w końcu mamy sezon na szparagi nie mogę ich pominąć na moim blogu :). Szparagi są skarbnicą witamin dlatego jak tylko pojawią się na targu, warto je kupić. Nie wiem czy wiecie ale sezon na szparagi trwa zaledwie miesiąc i jest to przełom maja i czerwca. Okay, w takim razie dzisiaj zapraszam wszystkich na przepis na pyszną pastę z białymi szparagami i łososiem. Jest lekka, smaczna i bajecznie prosta w przygotowaniu! Do dzieła kochani :).
Czas przygotowania/gotowania: 30 minut
Składniki:
- Szparagi – pęczek białych szparagów
- Filet z łososia
- Makaron spaghetti – opakowanie
- Woda
- Sól morska
- Czosnek – dwa ząbki
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
- Parmezan w kawałku – Grana Padano do posypania
Przygotowanie/gotowanie:
Filet z łososia opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną rybkę podsmażamy na oleju z pestek winogron. W tym czasie w garnku gotujemy wodę, solimy i wrzucamy obrane białe szparagi. Gotujemy aż będą miękkie. Ugotowane szparagi mielimy na jednolitą masę z odrobiną wody. W drugim garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do podsmażonego łososia wlewamy gładki sos, przyprawiamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko jeszcze chwilkę dusimy by następnie wrzucić ugotowany makaron. Serwujemy ze świeżo startym serem Grana Padano oraz grubo zmielonym czarnym pieprzem.
Uwagi:
Chętnym polecam dodać odrobinę słodkiej śmietany 30%. Krem stanie się jeszcze bardziej delikatny i jedwabisty.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: pithyandcleaver.com