Tym razem chciałabym podać Wam przepis na pyszną, szybką i smaczną pastę z łososiem :). Pisałam niedawno, że ostatnimi czasy zaniedbałam łososia więc teraz staram się 'nadrabiać’ zaległości bo w końcu łosoś to moja ulubiona rybka :)! Poniższy przepis jest bardzo prosty dlatego polecam go w szczególności osobom, które nie mają zbyt dużego doświadczenia w kuchni, a z rybkami w ogóle. Gwarantuję, że makaron z łososiem wychodzi genialnie za każdym razem i nie ma niczego co możecie 'spaprać’ ;)! Zatem zapraszam do wspólnego gotowania kochani :)!
Czas przygotowania/gotowania: 25 minut
Składniki:
- Filet z łososia bałtyckiego – średniej wielkości jeden płat,
- Orzeszki pinii – mała garść
- Olej z pestek winogron
- Śmietana słodka 30%
- Parmezan w kawałku do starcia – do posypania
- Makaron spaghetti – jedno opakowanie
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, delikatnie ją solimy i czekamy aż się zagotuje. W tym czasie opłukujemy łososia, a następnie dobrze osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy łososia. Podsmażamy, a następnie dodajemy śmietanę i przyprawiamy. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do łososia ze śmietaną. Na suchej i rozgrzanej patelni rumienimy garść orzeszków pinii, a następnie dodajemy do makaronu z łososiem. Wszystko dobrze mieszamy i na koniec posypujemy startym parmezanem.
Uwagi:
Do tego dania możecie użyć innego makaronu. Nie koniecznie musi być to spaghetti :)!
Chętnym polecam dodać dwa ząbki czosnku.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: recipeshubs.com