Ryby słonowodne w Polsce

Pasta z łososiem i shitake

img_3470-e1414179916841Skoro mamy już jesień to nie odpuszczę i zaproponuję Wam przepis na pyszną grzybową pastę z łososiem! Oczywiście uprzedzę, że w moim wydaniu 'pasta’ to nic innego jak smaczny makaron z dodatkami ;)! To danie pierwszy raz jadłam u mojej teściowej i natychmiast się w nim zakochałam. Wbrew pozorom mój przepis wcale nie będzie ciężki i… śmietanowy bo teściowa 'sprzedała’ mi genialną wskazówkę! Sprawdźcie sami :).

Czas przygotowania/gotowania: 35 minut

Składniki:

  • Świeże grzyby jak maślaki lub shitake – jedna tacka
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Makaron penne – opakowanie
  • Filet z łososia – około 450 g
  • Masło klarowane do podsmażenia grzybków i łososia
  • Ostra przyprawa peperoncino – szczypta
  • Mąka – łyżka stołowa
  • Maślanka – mały kubeczek
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Grzybki wrzucamy na patelnię z masłem klarowanym i solimy. Podsmażamy ale tak by nie przypiec grzybów. Następnie dodajemy obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kawałki łososia. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut. W garnku gotujemy osoloną wodę na makaron i wrzucamy penne. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie rozrabiamy maślankę z mąką i wlewamy ją na patelnię z grzybkami. Mieszamy całość i dodajemy ostrej przyprawy oraz odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy do sosu z grzybkami na patelni. Całość dobrze mieszamy i jeżeli jest taka potrzeba doprawiamy. Serwujemy ze świeżo startym parmezanem i lampką czerwonego wina.

Uwagi:

Maślanka nada paście delikatnie kwaskowy smak dlatego osoby, które chcą tego uniknąć powinny użyć słodkiej śmietany.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: ginnefine.com/

Dodaj komentarz