Ryby słonowodne w Polsce

Pasta łososiowa z przyprawami

Pennette-al-salmoneJedno z moich ulubionych dań ostatnio to pyszna pasta z makaronem penne z parmezanem, czosnkiem i łososiem. Danie może lekko tłuste ale za to bardzo smaczne dlatego czasami absolutnie dozwolone ;). Miałam okazję podać Wam na blogu przepis na podobną pastę z kurczakiem w roli głównej jednak od kiedy skusiłam się na przygotowanie pasty z łososiem tamta natychmiast poszła w odstawkę ;). Oczywiście nie zrozumcie mnie źle. Pasta z kurczakiem jest również bardzo smaczna jednak jako fanka ryb osobiście preferuję wersję z łososiem ;). Zapraszam do wspólnego gotowania!

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • Świeży łosoś – duży filet
  • Paczka makaronu penne
  • Parmezan do starcia
  • Dużo suszonych oraz świeżych ziół
  • Czosnek – trzy ząbki
  • Słodka, rzadka śmietana 30% – mały kubek
  • Olej z pestek winogron
  • Wywar warzywny lub rybno-warzywny – ok. 400 ml
  • Świeża natka pietruszki do posypania
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Łososia należy opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić na mniejsze kawałki (w kostkę). Na dużej patelni podsmażamy kawałki łososia, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę smażymy po czym wsypujemy około pół paczki makaronu penne, wsypujemy zioła i wlewamy wywar warzywno-rybny oraz słodką śmietanę. Mieszamy składniki i przykrywamy pokrywką. Dusimy przez około 15 – 20 minut czyli do momentu aż makaron penne będzie al dente. W tym czasie ścieramy parmezan, który wsypujemy do gotowego dania i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dobrze mieszamy aby ser ładnie połączył składniki i na koniec posypujemy natką pietruszki.

Uwagi:

Łososia możecie zastąpić inną ulubioną rybką.

Uważajcie z ilością soli morskiej, ponieważ parmezan jest mocno słony!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: come-cucinare.it

Dodaj komentarz