Ryby słonowodne w Polsce

Pasta łososiowa!

unnamedJedna z moich ulubionych past? Osoby, które tu regularnie zaglądają z pewnością wiedzą, że chodzi o pyszną pastę z łososiem :). Zanim jednak przejdę do przepisu chciałabym poruszyć jedną kwestię. Zauważyliście, że w Polsce rzadko kiedy mówimy o makaronach 'pasty’? Jedynie w restauracjach używamy takiego określenia. Oczywiście jest to 'zapożyczenie’ ale mi się bardzo podoba dlatego postanowiłam wpisać je na stałe do swojego słownika ;). Zatem osoby, które zaglądają na mojego bloga i myślą, że pisząc pasta mam na myśli 'coś’ na kanapki są w błędzie ;). Dla mnie pasta to oczywiście makaron z pysznymi dodatkami ;).

Czas przygotowania/gotowania: 45 minut

Składniki:

  • Makaron tagliatelle – opakowanie
  • Filet z łososia – średniej wielkości kawałek
  • Śmietana słodka – jeden mały kubeczek
  • Parmezan w kawałku do starcia – najlepiej Grana Padano
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

W garnku gotujemy osoloną wodę na makaron. W tym czasie opłukujemy łososia pod zimną wodą, a następnie osuszamy i smażymy na patelni na oleju z pestek winogron. Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy około trzech minut. Do gotowego łososia wlewamy szklankę wody z makaronu, a następnie sam makaron. Wszystko przyprawiamy i dusimy aż makaron będzie gotowy. Na koniec wlewamy śmietanę i czekamy aż się wszystko zagotuje. Ser Grana Padano ścieramy na tarce o małych oczkach i wsypujemy na patelnię, którą ściągamy z ognia. Wszystko mieszamy, przykrywamy i czekamy kilka minut aż smaki się przegryzą.

Uwagi:

Chętni mogą przygotować łososia na parze, a następnie zmieszać na patelni.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: yummly.com

Dodaj komentarz