Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Pasta w sosie grzybowym z parmezanem

Pasta-with-Fresh-and-Dried-Mushrooms-1Dzisiaj będzie ostatni przepis na makaron bo chyba zbytnio Was ostatnio zarzucałam przepisami na pasty ;). Dla nieświadomych mam wyjaśnienie – niedługo wyjeżdżam na wakacje do pięknej Toskanii (tak wiem, chwalę się 😉 hehe) i dlatego moja kuchnia z polskiej zamieniła się na włoską ;). Przyznaję, że może trochę mnie poniosło dlatego obiecuję, że dzisiaj ostatni wpis w tym tygodniu o makaronach! Być może będzie to dla niektórych ciekawostka ale dzisiaj postanowiłam podać Wam przepis na pastę bez udziału rybek! Moja propozycja to pyszny grzybowy makaron w śmietanowym sosie. Zapraszam do wspólnego gotowania kochani :)!

Czas przygotowania/gotowania: 30 minut

Składniki:

  • Makaron spaghetti – opakowanie
  • Grzyby suszone – spora garść
  • Cebula – sztuka
  • Olej z pestek winogron
  • Natka pietruszki
  • Ser parmezan w kawałku do starcia
  • Śmietana słodka 30% – mały kubeczek
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. W tym czasie zalewamy wrzątkiem grzyby po czym je odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki (jeżeli potrzeba). Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Cebulę obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę, a następnie wrzucamy na patelnię. Podsmażamy cebulkę przez około dwie minuty i dodajemy pocięte grzyby. Przykrywamy patelnię i dusimy około 10 minut. Wlewamy śmietanę i czekamy aż wszystko się zagotuje po czym dodajemy starty parmezan (spora garść) i wrzucamy makaron. Wszystko dobrze mieszamy i przyprawiamy. Posypujemy natką pietruszki.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać dwa ząbki czosnku.

Suszone grzyby możecie zamienić na pieczarki.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: nyfjournal.com

Dodaj komentarz