Dzisiaj będzie ostatni przepis na makaron bo chyba zbytnio Was ostatnio zarzucałam przepisami na pasty ;). Dla nieświadomych mam wyjaśnienie – niedługo wyjeżdżam na wakacje do pięknej Toskanii (tak wiem, chwalę się 😉 hehe) i dlatego moja kuchnia z polskiej zamieniła się na włoską ;). Przyznaję, że może trochę mnie poniosło dlatego obiecuję, że dzisiaj ostatni wpis w tym tygodniu o makaronach! Być może będzie to dla niektórych ciekawostka ale dzisiaj postanowiłam podać Wam przepis na pastę bez udziału rybek! Moja propozycja to pyszny grzybowy makaron w śmietanowym sosie. Zapraszam do wspólnego gotowania kochani :)!
Czas przygotowania/gotowania: 30 minut
Składniki:
- Makaron spaghetti – opakowanie
- Grzyby suszone – spora garść
- Cebula – sztuka
- Olej z pestek winogron
- Natka pietruszki
- Ser parmezan w kawałku do starcia
- Śmietana słodka 30% – mały kubeczek
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. W tym czasie zalewamy wrzątkiem grzyby po czym je odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki (jeżeli potrzeba). Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Cebulę obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę, a następnie wrzucamy na patelnię. Podsmażamy cebulkę przez około dwie minuty i dodajemy pocięte grzyby. Przykrywamy patelnię i dusimy około 10 minut. Wlewamy śmietanę i czekamy aż wszystko się zagotuje po czym dodajemy starty parmezan (spora garść) i wrzucamy makaron. Wszystko dobrze mieszamy i przyprawiamy. Posypujemy natką pietruszki.
Uwagi:
Chętnym polecam dodać dwa ząbki czosnku.
Suszone grzyby możecie zamienić na pieczarki.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: nyfjournal.com