Łosoś to moja ulubiona rybka. Generalnie uwielbiam wszystkie stworzenia morskie ale łosoś to zdecydowanie mój ulubieniec. W zasadzie nie wiem dlaczego bo w dzieciństwie bardzo rzadko jadłam łososia – był trudno dostępny. Głównie kojarzę śledzie, dorsza i wędzoną makrelę ale myślę, że podobnie mają inne osoby z lat 80′ ;). Dzisiaj natomiast chciałabym podać Wam genialny przepis na pastę z wędzonym łososiem. Niewątpliwym plusem tego dania jest to, że przygotowuje się ją bardzo szybko. W zasadzie makaron chyba wolniej gotujemy niż sos ;)! Pasta jest pyszna dlatego gorąco zachęcam do wspólnego gotowania. Przepis dostałam jakiś czas temu od koleżanki z pracy ;).
Czas przygotowania/gotowania: 15 minut
Składniki:
- Wędzony łosoś – około 200 g
- Serek mascarpone – 200 g
- Sok z jednej cytryny
- Makaron spaghetti – opakowanie
- Olej z pestek winogron
- Koperek – dwie stołowe łyżki
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i podsmażamy plastry wędzonego łososia. Następnie dodajemy serek mascarpone i wszystko co jest na patelni mieszamy drewnianą łyżką. Dopiero kiedy serek mascarpone się rozpuści wlewamy sok z dwóch cytryn, wsypujemy posiekany koperek i przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i mieszamy. Serwujemy z kieliszkiem ulubionego białego winka.
Uwagi:
Chętnym proponuję posypać pastę startym parmezanem.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: simplyrecipes.com