Kilka lat temu do domu moich rodziców Tato przyniósł awokado, które przyrządziła mama. Z początku podeszliśmy sceptycznie bo w smaku było mdłe no i wiadomo jak to jest z nowinkami. Jesteśmy z natury nieufni ;). Oczywiście szybko z Mamą zaczęłyśmy wertować książki z przepisami aby sprawdzić co można zrobić z awokado aby było smaczne. Zdecydowanie najbardziej przypadł nam do gustu przepis na pastę z awokado z cebulką. Coś jak guacamole ale bez pomidorów i papryczek. Od tamtego czasu uwielbiamy awokado i w zasadzie dodajemy je do wielu potraw. Zastanawiałam się jednak jak połączyć awokado z rybką i wpadłam na pomysł aby dodać je do wędzonej makreli. W zasadzie poza trzema składnikami nie musicie mieć więcej asortymentu w lodówce ;). Pasta wyszła super smaczna ;). Zapraszam do wspólnego wykonania. Dodam tylko, że w pięć minut macie gotową pyszną, pożywną i bardzo zdrową pastę na kanapki!
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
- Duże miękkie awokado
- Duża cebula
- Wędzona makrela
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Śmietana
Przygotowanie:
Awokado obieramy, rozgniatamy na miękką papkę i wrzucamy do miseczki. Z wędzonej makreli usuwamy ości i rozdrabniamy ją mniejsze kawałeczki. Dodajemy do rozgniecionego awokado. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i dodajemy do wędzonej makreli z awokado. Całość porządnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i łyżką śmietany. Wszystko jeszcze raz dobrze mieszamy. Serwujemy na chrupiącej kromce żytniego chleba z plasterkiem żółtego sera,
Uwagi:
Pamiętajcie aby wybrać lekko miękkie, zielone awokado. Nie powinno być czarne!
Do pasty możecie dodać ulubione zioła, a także czosnek.
Śmietanę możecie zastąpić łyżką jogurtu.
Smacznego :).