Ryby słonowodne w Polsce

Pasta z łososiem i czerwoną papryką

tagliatelle-smoked-salmonMoja dzisiejsza propozycja to pyszny makaron z papryką i łososiem :). Jak wiecie uwielbiam łososia i wszystkie pasty dlatego to danie jest wręcz stworzone dla mnie ;)! Dodatkowym plusem pasty z łososiem i papryką jest krótki czas wykonania i stosunkowo łatwy proces. Podejrzewam, że każdy kto potrafi zagotować wodę 😉 nie będzie miał problemu z przyrządzeniem tego pysznego makaronu! Zapraszam do wspólnego przygotowania :).

Czas przygotowania/gotowania: 25 minut

Składniki:

  • Makaron wstążki – paczka
  • Papryka czerwona – duża sztuka
  • Filet z łososia – ok. 400 g
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Świeża bazylia – doniczka
  • Olej z pestek winogron
  • Twardy ser typu Grana Padano
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Filet z łososia opłukujemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie dusimy na parze. W tym czasie wrzucamy makaron do osolonej wody i gotujemy al dente. Obieramy i drobno kroimy cebulkę oraz czosnek. Na patelni podgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy czosnek z cebulką. Podsmażamy na lekko złoty kolor i dodajemy umytą i pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na patelnię wrzucamy także ugotowanego na parze łososia. Wszystkie składniki mieszamy i jeszcze chwilkę smażymy. Odcedzamy makaron i wrzucamy go na patelnię do łososia. Wszystkie składniki mieszamy i nakładamy na głębokie talerze. Posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Uwagi:

Chętni mogą dodać świeżą pociętą bazylię już razem z czerwoną papryką!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: goddessmeca.com

Dodaj komentarz