Robiąc dzisiaj zakupy rzuciła mi się w oczy półka sklepowa, a na niej serki z dużym rabatem. Pomyślałam dlaczego by nie skorzystać i w moim koszyku wylądowało kilka serków mascarpone. Zrobiłam jeszcze zakupy w warzywniaku obok i poleciałam do domu szykować obiad. Co takiego? Oczywiście makaron z rybką i z serkiem mascarpone. To danie proste i bardzo smaczne. Miałam okazje je jeść u mojej cudownej mamy na jej urodzinach. Swój przepis zmodyfikowałam o orzechy pinii. Wyszła jej niesamowicie! Mam nadzieje, że moja będzie równie pyszna ;). Swój przepis zmodyfikowałam o orzechy pinii. Zapraszam do wspólnego przyrządzenia pasty z łososia z serkiem mascarpone.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- Filet z łososia
- Serek mascarpone
- Pęczek koperku
- Pięć małych szalotek
- Makaron fusilli
- Łyżka orzechów pinii
- Cytryna
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
Przygotowanie:
Na małej patelni podsmażamy orzechy pinii. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z pestek winogron i wrzucamy drobno pokrojone szalotki. Chwilkę podsmażamy i dodajemy pokrojonego w drobną kostkę łososia. Skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy orzeszki pinii i na koniec dodajemy serek mascarpone. Mieszamy i smakujemy, po czym ewentualnie doprawiamy. W garnku gotujemy wodę i makaron fusilli. Makaron ugotowany al dente wrzucamy na patelnie i dobrze mieszamy z sosem. Pastę serwujemy posypaną koperkiem.
Uwagi:
Do przepisu możecie użyć łososia wędzonego.
Smacznego :).