Ryby słonowodne w Polsce

Pasta z łososiem, pieczarkami i czosnkiem 'alla boscaiola’

3769589-Closeup-of-plate-of-Smoked-Salmon-Penne-tube-shaped-pasta-with-cappers-tarragon-and-cheese-creamy-sa-Stock-PhotoDzisiaj chciałabym wszystkich zaprosić na pyszną pastę 'alla boscaiola’ w wersji rybnej! Zanim przejdę do przepisu chciałabym dodać, że chętni mogą zamienić łososia na pancettę czyli tak jak jest w oryginalnym przepisie jednak ja polecam spróbować moją, odmienioną wersję ;). Danie pyszne i typowo włoskie. Osoby, które odwiedzają mojego bloga wiedzą, że już niedługo wybieram się na wakacje do Włoch dlatego właśnie wrzucam ciekawe przepisy inspirowane słoneczną Italią ;). Zapraszam do wspólnego gotowania kochani!

Czas przygotowania/gotowania: 35 minut

Składniki:

  • Makaron penne – paczka
  • Wędzony łosoś w plastrach – około 120 g
  • Pieczarki – siedem sztuk
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Śmietana 30% – mały kubeczek
  • Parmezan w kawałku do starcia
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron
  • Natka pietruszki

Przygotowanie/gotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie kroimy łososia w cienkie paski. Pieczarki obieramy i podobnie jak łososia kroimy w cieniutkie plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron, wrzucamy czosnek i pieczarki. Podsmażamy około siedem minut po czym dodajemy łososia i smażymy na wolnym ogniu kilka minut. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy także śmietanę oraz starty parmezan. Wszystko mieszamy i podgrzewamy przez około pół minuty. Serwujemy z natką pietruszki.

Uwagi:

Uważajcie aby zbytnio nie podsmażyć łososia!

Chętni mogą zamienić wędzonego na świeżego łososia ale wówczas pamiętajcie aby najpierw podsmażyć rybkę, a następnie dodać czosnek i pieczarki.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: 123rf.com

Dodaj komentarz