Dzisiaj chciałabym wszystkich zaprosić na pyszną pastę 'alla boscaiola’ w wersji rybnej! Zanim przejdę do przepisu chciałabym dodać, że chętni mogą zamienić łososia na pancettę czyli tak jak jest w oryginalnym przepisie jednak ja polecam spróbować moją, odmienioną wersję ;). Danie pyszne i typowo włoskie. Osoby, które odwiedzają mojego bloga wiedzą, że już niedługo wybieram się na wakacje do Włoch dlatego właśnie wrzucam ciekawe przepisy inspirowane słoneczną Italią ;). Zapraszam do wspólnego gotowania kochani!
Czas przygotowania/gotowania: 35 minut
Składniki:
- Makaron penne – paczka
- Wędzony łosoś w plastrach – około 120 g
- Pieczarki – siedem sztuk
- Czosnek – dwa ząbki
- Śmietana 30% – mały kubeczek
- Parmezan w kawałku do starcia
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
- Natka pietruszki
Przygotowanie/gotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie kroimy łososia w cienkie paski. Pieczarki obieramy i podobnie jak łososia kroimy w cieniutkie plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron, wrzucamy czosnek i pieczarki. Podsmażamy około siedem minut po czym dodajemy łososia i smażymy na wolnym ogniu kilka minut. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy także śmietanę oraz starty parmezan. Wszystko mieszamy i podgrzewamy przez około pół minuty. Serwujemy z natką pietruszki.
Uwagi:
Uważajcie aby zbytnio nie podsmażyć łososia!
Chętni mogą zamienić wędzonego na świeżego łososia ale wówczas pamiętajcie aby najpierw podsmażyć rybkę, a następnie dodać czosnek i pieczarki.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: 123rf.com