Jaka jest Wasza ulubiona ryba? Przepis na lina w śmietanie, a może przepis na smażonego dorsza? A co byście powiedzieli na tuńczyka w pomidorach :)? Na tą rybkę przepisów jest dużo aczkolwiek głównie są to przepisy zawierające tuńczyka z puszki. Sporadycznie możemy znaleźć przepis z użyciem świeżego tuńczyka. Może jest to związane z brakiem dostępu do tej świeżej ryby? Nie komplikując postanowiłam zaproponować Wam przepis na tuńczyka w.. sosie pomidorowym :). Idealnie nadaje się jako pasta na kanapki! Oczywiście możemy dostać gotowego tuńczyka w puszce w sosie pomidorowym ale musicie mi zaufać, że to nie będzie to samo! Najlepiej smakuje własnoręcznie dobrze przygotowana ryba. Przepisy nie są gwarancją perfekcyjnego smaku ale tym razem mogę Was zapewnić, że ten przepis zawładnie Waszym sercem ;). Do dzieła!
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- Puszka tuńczyka w oleju (duże kawałki)
- 1,5kg dobrych pomidorów
- Średniej wielkości jedna czerwona papryczka chilli
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Łyżka syropu z agawy
- Świeża bazylia
Przygotowanie:
Myjemy papryczkę chilli, usuwamy pestki i drobno szatkujemy. Otwieramy puszkę z tuńczykiem i wlewamy sam olej na patelnię. Wrzucamy papryczkę i podsmażamy około pięć minut. Do naszego chilli dorzucamy tuńczyka, dokładnie mieszamy i smażymy kolejne pięć minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, zostawiamy na małym ogniu. W tym czasie sparzamy pomidorki, obieramy ze skórki i miksujemy. Jeżeli nie posiadamy miksera kroimy najdrobniej jak potrafimy. Pomidory dorzucamy na patelnię i mieszamy. Na koniec wrzucamy poszatkowaną bazylię i słodzimy jedną łyżką agawy. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu, próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Gotową pastę studzimy i serwujemy.
Uwagi:
Jeżeli nie macie dostępu do dobrych świeżych pomidorków można zastąpić je pomidorami z puszki. Podobnie z bazylią. Syrop z agawy można użyć zamiennie z jedna łyżką cukru.
Smacznego 🙂