Ryby słonowodne w Polsce

Pasta z tuńczykiem, boczkiem i parmezanem

pobraneTym razem podam przepis, którym powinnam zadowolić zarówno tych, którzy kochają ryby oraz tych, którzy na pierwszym miejscu stawiają… mięsko ;). Zadowoleni powinni być także fani kuchni włoskiej bo poniżej znajdziecie przepis na pyszną… pastę z wędzonym boczkiem i tuńczykiem! Jak z pewnością wiecie, bardzo lubię makarony dlatego staram się je przyrządzać tak często jak tylko mogę. Ten przepis na niecodzienną pastę dostałam od mojego… męża! Na jednym z biznesowych spotkań w którym brał udział, miał okazję spróbować takiej pasty i był nią zachwycony. Oczywiście jestem żoną idealną 😉 i jak tylko zaczął opowiadać o tym daniu natychmiast postanowiłam je przyrządzić. Muszę być całkiem niezłą kucharką bo pasta wyszła mi już za pierwszym razem, a według mojego męża była jeszcze smaczniejsza od tej, którą jadł w restauracji :). Zainteresowanych i zaciekawionych odsyłam do przepisu.

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • Tuńczyk w puszce w sosie własnym
  • Wędzony boczek – ok 100 g
  • Cebula
  • Sos pomidorowy – trzy stołowe łyżki
  • Majeranek – szczypta
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Makaron spaghetti – paczka
  • Parmezan do posypania

Przygotowanie:

Boczek kroimy na bardzo małe kawałeczki i wrzucamy na patelnię bez tłuszczu. Smażymy na bardzo małym ogniu i po chwili dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Wszystko mieszamy, a następnie dodajemy tuńczyka w puszce razem z wodą. Dodajemy trzy łyżki sosu pomidorowego, przyprawiamy szczyptą soli morskiej, odrobiną czarnego pieprzu i majerankiem. Przykrywamy i dusimy kilka minut. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Tuż przed podaniem posypujemy makaron startym parmezanem.

Uwagi:

Pamiętajcie, że tuńczyk jest słony więc ostrożnie z solą!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: voodooandsauce.com

Dodaj komentarz