Dzisiaj moi drodzy zapraszam wszystkich na rybną wersję mięsnej zapiekanki, na którą znajdziecie przepis na moim blogu. Postanowiłam spróbować wersji z łososiem i oczywiście jako fanka rybek muszę powiedzieć, że ta wersja jest zdecydowanie lepsza od tej z kurczakiem ;). Naturalnie mięsne penne jest bardzo smaczne ale łosoś w śmietanowym sosie daje to 'coś’ dzięki czemu wszystko zawsze smakuje lepiej, prawda ;)?! No ale koniec z gadaniem, zabieramy się do przepisu :). Do dzieła kochani!
Czas przygotowania/gotowanie: 40 minut
Składniki:
- Filet z łososia
- Olej z pestek winogron do smażenia
- Czosnek – trzy ząbki
- Bulion warzywny – około pół szklanki
- Śmietana słodka – mały kubeczek
- Makaron penne – opakowanie
- Ser parmezan lub mozarella – mały kubeczek
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Świeża natka pietruszki – do dekoracji
Przygotowanie:
Filey z łososia myjemy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy pokrojonego łososia. Smażymy chwilkę i dodajemy rozgnieciony przez praskę czosnek. Znowu chwilę smażymy po czym dodajemy bulion warzywny, a następnie śmietanę. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wrzucamy makaron i przykrywamy patelnię. Dusimy jakieś 15 minut czyli do momentu aż makaron będzie ugotowany. Na koniec dodajemy ser, mieszamy i gotowe. Posypujemy natką pietruszki i serwujemy.
Uwagi:
Chętnym polecam dodać do makaronu świeże gałązki rozmarynu – dadzą niesamowity aromat!
Świeżego łososia możecie zastąpić wędzonym.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: velvetbody.it