Ryby słonowodne w Polsce

Penne ze szpinakiem, łososiem i mascarpone

pobraneDzisiaj ponownie zaproponuję Wam… pastę :). Jak napisałam na początku miesiąca od stycznia na blogu będą pojawiały się wpisy tematyczne. Oznacza to, że w każdym miesiącu będzie tzw. 'temat przewodni’. Zatem stycznie to miesiąc makaronów i łososia :). Znajdziecie wiele ciekawych i smacznych przepisów, które sama sprawdziłam! Zresztą nie tylko ja, cała moja rodzinka ;). Zapraszam do wspólnego gotowania kochani. Dzisiaj będzie to pyszne penne z łososiem i mascarpone.

Czas przygotowania/gotowania: 25 minut

Składniki:

  • Łosoś wędzony – ok. 100 g
  • Młody szpinak (liście) – dwie duże garście
  • Serek mascarpone – sześć stołowych łyżek
  • Makaron tagliatelle – opakowanie
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie rozgrzewamy olej z pestek winogron na patelni i wrzucamy uprzednio umyte i osuszone liście szpinaku. Całość podsmażamy do momentu aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Mniej więcej z 10 minut. Następnie kroimy wędzonego łososia na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię do szpinaku. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dodajemy serek mascarpone. Wszystko dobrze mieszamy aby smaki się przegryzły, a serek rozpuścił. Na koniec wrzucamy ugotowany makaron i jeszcze raz mieszamy.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać dwa ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku.

Oczywiście świeże liście szpinaku możecie zamienić na mrożony.

Jeżeli chcecie zachęcam do posypania makarony startym parmezanem.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: cecooktwokitchens.com

Dodaj komentarz