Sezon na pieczarki już rozpoczęty dlatego postanowiłam skorzystać i przyrządzić pyszne białe kapelusiki z farszem z białej rybki i czerwonej papryki. Przyznam szczerze, że nie pamiętam od kogo mam ten przepis bo to danie gości w moim domu już od dobrych kilku lat ;). Pierwszy raz miałam okazję przyrządzić faszerowane pieczarki jak urodził się mój synek więc z pewnością minęło już kilka dobrych lat. Przejdźmy jednak do przepisu :)! Zapraszam do wspólnego gotowania!
Czas przygotowania/gotowania: 60 minut
Składniki:
- Pieczarki – dziesięć dużych sztuk (brązowych lub białych)
- Filet z dorsza – ok. 400 g
- Cebula dymka – dwie sztuki
- Papryka czerwona – mała sztuka
- Jajko – sztuka
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Pęczek koperku do farszu i dekoracji
- Olej z pestek winogron
Przygotowanie:
Pieczarki dobrze myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, obieramy, a następnie odcinamy ogonki. Gotowe pieczarki układamy na papierze do pieczenia na blasze. Zabieramy się za farsz. Myjemy paprykę, obieramy cebulki i razem z ogonkami pieczarek bardzo drobno kroimy. Filet z dorsza opłukujemy, osuszamy i przeciskamy przez maszynkę. Przemielonego dorsza dodajemy do pozostałego farszu. Wbijamy jajko, przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodajemy także odrobinę pokrojonego koperku. Wszystkie składniki farszu dobrze mieszamy i nakładamy do kapeluszy pieczarek. Faszerowane pieczarki wkładamy do piekarnika i zapiekamy w 200 stopniach przez około 30 minut. Na koniec pieczarki posypujemy koperkiem. Serwujemy z opiekanymi ziemniakami w ziołach.
Uwagi:
Chętni mogą dodać odrobinkę słoninki do zmielenia do dorsza. Wówczas rybka będzie bardziej 'zwarta’.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: munchinwithmunchkin.com