Ryby słonowodne w Polsce

Pieczarki faszerowane dorszem, papryką i cebulką

stuffed_mushrooms-1Sezon na pieczarki już rozpoczęty dlatego postanowiłam skorzystać i przyrządzić pyszne białe kapelusiki z farszem z białej rybki i czerwonej papryki. Przyznam szczerze, że nie pamiętam od kogo mam ten przepis bo to danie gości w moim domu już od dobrych kilku lat ;). Pierwszy raz miałam okazję przyrządzić faszerowane pieczarki jak urodził się mój synek więc z pewnością minęło już kilka dobrych lat. Przejdźmy jednak do przepisu :)! Zapraszam do wspólnego gotowania!

Czas przygotowania/gotowania: 60 minut

Składniki:

  • Pieczarki – dziesięć dużych sztuk (brązowych lub białych)
  • Filet z dorsza – ok. 400 g
  • Cebula dymka – dwie sztuki
  • Papryka czerwona – mała sztuka
  • Jajko – sztuka
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Pęczek koperku do farszu i dekoracji
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Pieczarki dobrze myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, obieramy, a następnie odcinamy ogonki. Gotowe pieczarki układamy na papierze do pieczenia na blasze. Zabieramy się za farsz. Myjemy paprykę, obieramy cebulki i razem z ogonkami pieczarek bardzo drobno kroimy. Filet z dorsza opłukujemy, osuszamy i przeciskamy przez maszynkę. Przemielonego dorsza dodajemy do pozostałego farszu. Wbijamy jajko, przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodajemy także odrobinę pokrojonego koperku. Wszystkie składniki farszu dobrze mieszamy i nakładamy do kapeluszy pieczarek. Faszerowane pieczarki wkładamy do piekarnika i zapiekamy w 200 stopniach przez około 30 minut. Na koniec pieczarki posypujemy koperkiem. Serwujemy z opiekanymi ziemniakami w ziołach.

Uwagi:

Chętni mogą dodać odrobinkę słoninki do zmielenia do dorsza. Wówczas rybka będzie bardziej 'zwarta’.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: munchinwithmunchkin.com

Dodaj komentarz