Lubicie grzyby? Wielokrotnie już miałam okazję pisać na blogu o mojej miłości do grzybów i ich zbierania dlatego postanowiłam napisać posta z przepisem na pyszne, nadziewane pieczarki. Ten przepis podrzuciła mi moja mama, która dostała go od koleżanki. W oryginale przepis był bez łososia ale musiałam go trochę urozmaicić dlatego zaproponuję Wam bogatszą – moją wersję ;). Mam nadzieję, że będzie Wam 'smakowała’ tak bardzo jak mi ;). Do dzieła kochani!
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- Pieczarki – 10 dużych sztuk
- Filet z łososia – malutki kawałek
- Por – mała sztuka
- Seler naciowy – łodyga
- Tofu – 100 g
- Cukinia – mała sztuka
- Orzechy pinii – dwie łyżki
- Ser żółty – 75 g
- Bulion warzywny – 150 ml
- Tarta bułka
- Bazylia – łyżka stołowa
- Pasta pomidorowa – łyżka stołowa
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, obieramy, a następnie oddzielamy trzon od kapeluszy. Nóżki drobno szatkujemy i wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej z pestek winogron. Dodajemy, drobniutko pokrojony filet łososia, posiekany por, tofu w kostkach i cukinię. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i smażymy kilka minut. Po chwili dodajemy tartą bułkę, pastę pomidorową oraz orzeszki pinii. Całość mieszamy oraz przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowanym farsz wkładamy do kapeluszy pieczarek, które kolejno układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki posypujemy startym żółtym serem i wokół grzybów wlewamy bulion warzywny. Zapiekamy przez jakieś 20 minut w 220 stopniach.
Uwagi:
Do farszu możecie użyć dowolnych ulubionych warzyw!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: smittenkitchen.com