Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Pieczarki faszerowane łososiem, orzechami pinii i cukinią pod pierzynką żółtego sera

333044841_c517310527Lubicie grzyby? Wielokrotnie już miałam okazję pisać na blogu o mojej miłości do grzybów i ich zbierania dlatego postanowiłam napisać posta z przepisem na pyszne, nadziewane pieczarki. Ten przepis podrzuciła mi moja mama, która dostała go od koleżanki. W oryginale przepis był bez łososia ale musiałam go trochę urozmaicić dlatego zaproponuję Wam bogatszą – moją wersję ;). Mam nadzieję, że będzie Wam 'smakowała’ tak bardzo jak mi ;). Do dzieła kochani!

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • Pieczarki – 10 dużych sztuk
  • Filet z łososia – malutki kawałek
  • Por – mała sztuka
  • Seler naciowy – łodyga
  • Tofu – 100 g
  • Cukinia – mała sztuka
  • Orzechy pinii – dwie łyżki
  • Ser żółty – 75 g
  • Bulion warzywny – 150 ml
  • Tarta bułka
  • Bazylia – łyżka stołowa
  • Pasta pomidorowa – łyżka stołowa
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki myjemy, obieramy, a następnie oddzielamy trzon od kapeluszy. Nóżki drobno szatkujemy i wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej z pestek winogron. Dodajemy, drobniutko pokrojony filet łososia, posiekany por, tofu w kostkach i cukinię. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i smażymy kilka minut. Po chwili dodajemy tartą bułkę, pastę pomidorową oraz orzeszki pinii. Całość mieszamy oraz przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowanym farsz wkładamy do kapeluszy pieczarek, które kolejno układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki posypujemy startym żółtym serem i wokół grzybów wlewamy bulion warzywny. Zapiekamy przez jakieś 20 minut w 220 stopniach.

Uwagi:

Do farszu możecie użyć dowolnych ulubionych warzyw!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: smittenkitchen.com

Dodaj komentarz