Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Pieczarki z czosnkiem, łososiem i mozzarellą

Garlic-and-cheese-stuffed-mushrooms-recipeJak już wielokrotnie pisałam na blogu, grzyby i rybki to jedno z moich ulubionych połączeń. Ostatnie kilka dni mam nieodpartą ochotę na pieczarki dlatego postanowiłam przyrządzić faszerowane grzyby. Oczywiście farsz do pieczarek będzie z rybką, a dokładniej z moim ukochanym wędzonym łososiem. Moja propozycja jest bardzo prosta w przygotowaniu ale za to bardzo smaczna! Idealnie nadaje się jako przystawka na ciepło podczas wszelkich uroczystości. Zapraszam do wspólnego gotowania kochani :)!

Czas przygotowania/gotowania: 25 minut

Składniki:

  • Pieczarki – osiem dużych sztuk
  • Wędzony łosoś w plastrach – jedno opakowanie
  • Cebulka – jedna średniej wielkości sztuka (dowolny rodzaj)
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Pęczek pietruszki
  • Mozzarella w kulce
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Grzyby myjemy, oczyszczamy i osuszamy, a następnie obieramy. Ucinamy końcówki tak aby zostały same kapelusze. Nóżki pieczarek drobniutko siekamy i wrzucamy do miseczki. Cebulkę i czosnek również obieramy i bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Minutę podsmażamy po czym dodajemy pocięte nóżki grzybów. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dodajemy odrobinę pociętej, zielonej pietruszki. Wszystko dobrze mieszamy i nakładamy do kapeluszy pieczarek. Na wierzchu każdej pieczarki kładziemy plasterek wędzonego łososia i plasterek mozzarelli. Pieczarki wstawiamy do piekarnika na kilkanaście minut.

Uwagi:

Do farszu możecie dodać inne, ulubione składniki!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: goodtoknow.co.uk

Dodaj komentarz