Jak już wielokrotnie pisałam na blogu, grzyby i rybki to jedno z moich ulubionych połączeń. Ostatnie kilka dni mam nieodpartą ochotę na pieczarki dlatego postanowiłam przyrządzić faszerowane grzyby. Oczywiście farsz do pieczarek będzie z rybką, a dokładniej z moim ukochanym wędzonym łososiem. Moja propozycja jest bardzo prosta w przygotowaniu ale za to bardzo smaczna! Idealnie nadaje się jako przystawka na ciepło podczas wszelkich uroczystości. Zapraszam do wspólnego gotowania kochani :)!
Czas przygotowania/gotowania: 25 minut
Składniki:
- Pieczarki – osiem dużych sztuk
- Wędzony łosoś w plastrach – jedno opakowanie
- Cebulka – jedna średniej wielkości sztuka (dowolny rodzaj)
- Czosnek – dwa ząbki
- Pęczek pietruszki
- Mozzarella w kulce
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Grzyby myjemy, oczyszczamy i osuszamy, a następnie obieramy. Ucinamy końcówki tak aby zostały same kapelusze. Nóżki pieczarek drobniutko siekamy i wrzucamy do miseczki. Cebulkę i czosnek również obieramy i bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Minutę podsmażamy po czym dodajemy pocięte nóżki grzybów. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dodajemy odrobinę pociętej, zielonej pietruszki. Wszystko dobrze mieszamy i nakładamy do kapeluszy pieczarek. Na wierzchu każdej pieczarki kładziemy plasterek wędzonego łososia i plasterek mozzarelli. Pieczarki wstawiamy do piekarnika na kilkanaście minut.
Uwagi:
Do farszu możecie dodać inne, ulubione składniki!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: goodtoknow.co.uk